VLADA MAKEDONIJE NE POTVRĐUJE NITI DEMANTUJE NOVI PREDLOG IMENA: Zaev očekuje od građana da se slože sa konačnim rešenjem spora
Foto: Beta / Vlada Makedonije

ne izjašnjavaju se

VLADA MAKEDONIJE NE POTVRĐUJE NITI DEMANTUJE NOVI PREDLOG IMENA: Zaev očekuje od građana da se slože sa konačnim rešenjem spora

Severna Makedonija -

Vlada Makedonije nije danas potvrdila, ali ni demantovala informaciju koja se pojavila u medijima da je novi predlog za rešenje u pregovrima s Grčkom oko imena "Republika Ilindenska Makedonija".

Rečeno je da neće komentarisati to pitanje, jer o toku pregovora s Grčkom oko imena prvo treba da budu informisani predsednik Makedonije, lider najveće opozicione partije VMRO DPMNE i drugi lideri, što će se, kako se navodi, desiti uskoro.

"Kao što je izjavio premijer Zoran Zaev, u poslednjoj fazi pregovora makedonska strana je prezentovala više opcija za moguće rešenje, a za jednu od njih je potvrđeno da može da bude prihvatljiva za obe strane", rečeno je u Vladi Makededonije.

Premijer Zaev izjavio je danas u Sofiji da očekuje da se građani i institucije u Makedoniji saglase sa predlogom konačnog rešenja spora oko imena i da ono bude potvrđeno.

U govoru na "Bečkom ekonomskom forumu" u Sofiji, Zaev nije rekao koji je predlog utvrđen s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom kao prihvatljiv, ali je istakao da je bio motivisan da traži mogućnost za konačno rešenje dvoipodecenijskog spora.

Zaev i Cipras su posle sastanka na odvojenim konferencijama za novinare istakli da je želja dve vlade da spor oko imena Makedonije reše pre Samita EU u junu.

Vlada Makedonije se nada da bi tada mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu vojnu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Beta

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja