MAKEDONIJA ELDORADO ZA STRANE LEKARE: Sve više njih radi bez dozvole!
Foto: Profimedia

zdravstvo

MAKEDONIJA ELDORADO ZA STRANE LEKARE: Sve više njih radi bez dozvole!

Severna Makedonija -

Već godinama unazad u Makedonji sve više stranih lekara radi bez dozvole, kažu u državnom zdravstveni i sanitarni inspektorat ove zemlje.

Kontrola hitnih slučajeva u zdravstvenim ustanovama u zemlji je u toku, a to bi trebalo da pokaže koliko inostranih lekara radi u makedoniji i koliko njih je prijavljeno po propisu. Inspektorat ima informacije da doktori na divlje rade u Skoplju, ali i drugim većim gradovima, kao što su Tetovo i Bitolj.

Na ovaj problem je ukatzano kada su dva strana lekara Ovaj problem je propušten na površinu uhvaćena u Kotlovskoj banji. Javnost špekuliše da u privatnim kardiološkim bolnicama dečije operacije obavljaju lekari koji nemaju odgovarajuću dozvolu za dečiju kardiohirurgiju.

Sanitarna i zdravstvena inspekcija Lekarske komore zatražila je listu doktora - stranaca koji imaju privremene dozvole za rad u zemlji.

"Samo strani lekari koji su regulisali svoje aktivnosti u skladu sa postupkom propisanim našim zakonima imaju pravo da rade u zemlji. Ova praksa da strani rade bez dozvole nije od juče. Vanrednu kontrolu pravimo u skladu za brpojem zaposlenih mkoje ima inspektorat, ali će one pokazati šta je stvarno stanje", kaže Irina Buhov, direktor Inspektorata zdravstva.

Prema nezvaničnim informacijama, najveći broj doktora koji dolaze u zemlju su iz susednih zemalja, ali i iz drugih. Dolaze u zemlju zato što im je ponuđena dobra zarada, obično kao neka vrsta dodatne aktivnosti. Prema nezvaničnim informacijama, njihov rad ovde uopšte nije bio regulisan, i rade bez ikakvog dokumenta. Ovi lekari nadoknađuju odliv naših lekara, koji najčešće posluju u zapadnoevropskim zemljama.

U Lekarskoj komori Makedonije, udruženju koje izdaje licence za doktore, kažu da u ovom trenutku postoji 12 važećih privremenih dozvola izdatim stranim lekarima koji mogu da obavljaju zdravstvenu delatnost.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track