PORTPAROL GRČKE VLADE: Ništa nije dogovoreno dok ne bude zvanično
Foto: Sloboden Pečat

Dimitris Canakolupos

PORTPAROL GRČKE VLADE: Ništa nije dogovoreno dok ne bude zvanično

Severna Makedonija -

U očekivanju telefonskog razgovora premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, koji bi trebalo da potvrde dogovor o novom imenu Makedonije, zvanična Atina poručuje da dogovora neće biti ako ne bude prihvaćeno ime za opštu upotrebu (erga omnes) i ako zvanično Skoplje ne izvrši ustavnu reformu.

Telefonski razgovor dvojice premijera najavljen je za danas.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakolupos je u intervjuu za grčku tv Epsilon rekao da u ovom trenutku sporazum ne postoji, izbegavši pritom da iznese više detalja o mogućem rešenju višedecenijskog spora Grčke i Makedonije.

"Dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno. Dakle, sve je još u pregovorima. Međutim, sa potpunom sigurnošću mogu reći da su važni erga omnes i ustavne promene, odnosno da su to osnovni preduslovi za bilo kakav sporazum sa bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom", rekao je Canakolupos.

Istakao je da je reč o sorazumu koji nije jednostavan i da će o njemu konačnu odluku doneti političari.

Sporazum, kazao je, sadrži mnoštvo tehničkih, pravnih i političkih pitanja koja obe strane treba veoma pažljivo da prouče.

"U ovom trenutku nema dogovora. Kada se postigne dogovor, razmotrićemo sve aspekte, sve detalje. Objavićemo sporazum, obavestiti političke lidere, obavestiti grčki narod, a onda ćemo imati jasnu diskusiju o svim aspektima, svim detaljima i svim pitanjima koja se odnose na sporazum", rekao je portparol grčke vlade.

On je odbio da odgovori da li Grčka prhvata identitet makedonskog jezika.

Ponovio je eči šefa grčke diplomatije da je "makedonski jezik prepoznat od 1977. godine u Ujedinjenim nacijama tokom vladavine Konstantinosa Karamanlisa.

Canakolupos je istakao da ne želi da predviđa ishod pregovora, koji su trenutno na nivou premijera, preneo je makedonski portal Fokus.

Upitan da komentariše stav makedonskog predsednika, Đorđa Ivanova, koji se protivi predlogu novog imena za opštu upotrebu, portparol grčke vlade je rekao da se to može posmatrati i iz drugih uglova.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja