MASOVNI PROTESTI GRKA: Hiljade građana protiv naziva Makedonija u imenu severnog suseda (FOTO)
Foto: Reuters

otvoreno

MASOVNI PROTESTI GRKA: Hiljade građana protiv naziva Makedonija u imenu severnog suseda (FOTO)

Severna Makedonija -

Hiljade demonstranata okupilo se večeras kod Pele, rodnog mesta Aleksandra Velikog, zahtevajući da grčka vlada zauzme čvrst stav u pregovorima sa susednom Makedonijom oko imena te zemlje.

Skup u selu Pela je među više od 20 protesta, koje širom zemlje organizuju tvrdokorni protivnici bilo kakve upotrebe naziva Makedonija u sporu oko imena između Atine i Skoplja, prenosi AP.

U više od 20 grčkih gradova za večeras su najavljeni protesti pripadnika opozicije, udruženja, crkve i građana, koji se protive do sada predloženim opcijama za rešenje pitanje imena Makedonije.

Protesti se održavaju u 14 gradova na severu Grčke i osam drugih gradova širom zemlje. Povodom protesta makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova je, zbog mogućih rizika i eskalacije situacije, upozorilo državljane te bivše jugoslovenske republike da izbegavaju putovanje u Grčku ili gradove u kojima će se protestovati.

Proteste organizuje "Komitet za borbu protiv grčkog karaktera Makedonije", koji čine predstavnici opozicionih parlamentarnih i neparlementarnih stranaka i nevladinih udruženja koja se protive da novo ime te države sadrži reč "Makedonija".

Pored Pele, protesti su prijavljeni i biće održani u gradovima Kavala, Drama, Seres, Kilkis, Polikastru, Voden, Lerin, Kostur, Ptolemaida, Katerini, Lagadas i turističko naselje na Nea Moudania na Halkidikiju.

Prema grčkim medijima, nezavisno od protesta koje organizuje ovaj komitet, nezadovoljstvo će biti iskazano i u još osam drugih grčkih gradova. Dogovor Atine i Grčke o novom imenu Makedonije, koji su postigli šefovi diplomatija deju zemalja, uz posredovanje specijalnog izaslanika UN Metju Nimica, još nije obelodanjen.

1 / 5 Foto: Reuters

Njegovo predstavljanje javnosti najavljeno je nakon što sporazum usmeno potvrde premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a kao tri moguće opcije koje su ostale u užem izboru su: Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija.

Kurir.rs/Beta/Sloboden pečat

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track