IVANOV ZAEVU: Neodgovorno je rešavati pitanje imena preko telefona
Foto: Sloboden Pečat/Fonet

protivi se promeni ustava

IVANOV ZAEVU: Neodgovorno je rešavati pitanje imena preko telefona

Severna Makedonija -

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov danas je reagovao na poziv premijera Zorana Zaeva da podrži mogući sporazum svih političkih aktera o rešenju spora sa Grčkom oko imena Makedonije, rekavši da se protivi promeni ustava i da je neodgovorno da se to pitanje rešava telefonom.

"Predsednik Ivanov je još jednom ukazao da je potreban široki nacionalni konsenzus za pronalaženje rešenja koje neće narušiti dostojanstvo makedonskog naroda i građana. Ivanov smatra da je neozbiljno i neodgovorno da se pitanje imena, što je izuzetno važno pitanje za građane Makedonije, rešava preko telefona i u ličnom dogovoru premijera dve zemlje", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Povodom izjave premijera da bi "eventualno odbijanje sporazuma s Grčkom ugrozilo perspektivu za članstvo Makedonije u EU i NATO i povećalo unutrašnje opasnosti", iz kabineta šefa države je saopšteno da je to "očajnički pokušaj manipulisanja javnosti".

"Strateško opredeljenje Makedonije za članstvo u EU i NATO-u jasno je definisano i nepromenjeno. Očuvanje ustavnog imena i pronalaženje rešenja koje neće izazvati ustavne promene ni na koji način nije usmereno protiv integracije Makedonije u EU i NATO. Zaključak međunarodnog sporazuma sadržan u jednom ili više međusobno povezanih dokumenata treba da bude u skladu s Ustavom, a ne da predviđa njegovu promenu", navodi se u saopštenju iz kabineta Ivanova.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: Sloboden pečat-Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja