ISPLIVALI DETALJI SPORAZUMA ZAEVA I CIPRASA: Pridev makedonski ostaje ispred nacionalnosti i jezika
Foto: Reuters/Stoyan Nenov, File

rešenje spora oko imena

ISPLIVALI DETALJI SPORAZUMA ZAEVA I CIPRASA: Pridev makedonski ostaje ispred nacionalnosti i jezika

Severna Makedonija -

Grčki mediji objavili su danas detalje još nepotvrđenog sporazuma koji su navodno postigli premijer Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, a prema kojem će se ta bivša jugoslovenska država ubuduće zvati Republika Severna Makedonija i to ime će biti korišćeno za sve namene.

Atinski listovi javili su da prema sporazumu, u koji su imali uvid, pridev makedonski ostaje ispred nacionalnosti i jezika.

Sporazum, između ostalog, predviđa izmenu Ustava, s tim da će morati da se izbriše član koji pominje "makedonsku manjinu" izvan granica zemlje Posebna komisija će se, kako se navodi, razmotriti korišćenje robnih marki dveju zemalja.

Koraci koji slede posle potisivanja sporazuma su ratifikacija u makedonskom parlamentu, a ako predsednik Đorđe Ivanov odbije da ga potpiše, odmah bi trebalo da bude održano i drugo glasanje.

Po ratifikaciji sporazuma, Grčka će uputiti pismo EU i NATO kojim će podstaći pregovore o pristupanju Severne Makedonije u EU i NATO, pod uslovom da se izvrši reviziju Ustava.

Savet ministara inostranih poslova (25-26 juna) i samit EU (28-29. juna) bi tražio da se Severnoj Makedoniji da pozitivan signal za početak pregovora o pristupanju, uprkos protivljenju Francuske i Holandije, ali uz podršku Nemačke.

Severna Makedonija bi na samitu NATO, 11. jula, bila ozvana u članstvo Alijanse, pod uslovom da se izvrše ustavne promene.

Potom bi vlada Zorana Zaeva poslala pismo u više od 190 država koje su priznale "Republiku Makedoniju" da će u bilateralnoj i međunarodnoj komuniciji biti korišćeno ime "Northern Macedonia".

U periodu od jula do decembra ove godine, vlada Zorana Zaeva će biti u obavezi da organizuje referendum i ako rezultat izjašnjavanja građana bude pozitivan, doći će do ustavnih promena.

Ako rezultati referenduma ne budu pozitivni predviđen je "plan B", koji predviđa održavanje parlamentarnih izbora koji bi imali referendumski karakter.

Posle implementacije sporazuma u Severnoj Makedoniji, grčki parlament će ratifikovati sporazum istovremeno sa glasanjem o prijemu susdne zemlje u NATO.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Reuters/Stoyan Nenov, File

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja