ZAEV PORUČIO IVANOVU: Treba da pomognemo, ne da odmognemo!
Foto: Profimedia

u susret konačnom sporazumu

ZAEV PORUČIO IVANOVU: Treba da pomognemo, ne da odmognemo!

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev, koji bi sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom danas trebalo da stavi tačku na sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, pozvao je predsednika Đorđa Ivanova da pomogne, a ne da ometa taj proces.

"Građani su ti koji će odlučivati na referendumu, i naravno da premijer i predsednik građanima treba da pomognu, a ne da im odmažu", poručio je Zaev povodom ocene Ivanova da je "neozbiljno i neodgovorno" telefonom rešavati tako značajno pitanje kao što je ime države.

Zaev je rekao da će to biti referendum građana, onih koji su nas, kako je rekao, izabrali i drže nas na vlasti, te zato "mi treba da im služimo".

"Mi političari treba da služimo građanima i zato moramo graditi saradnju i unaprediti Makedoniju u svim aspektima. U ovom slučaju, verujem da ćemo imati sastanke na kojima ćemo razmotriti sve argumente i delovati na osnovu nadležnosti, ne zaboravljajući pritom da su nas ti građani birali. Oni nas biraju i smenjuju, pa smo shodno tome odlučili da o ovom sporazumu glasamo na referendumu ", rekao je Zaev.

Zaev, inače, treba danas još jednom da se čuje sa Ciprasom da otvrde sporazum oko kojeg su, kako su izvestili ranije danas grčki mediji, već postigli saglasnost.

Makedonski premijer je sam odlučio da odabere novo ime bivše jugosloenske repulibke koja će se ubuduće zvati Republika Severna Makedonija.

Kurir.rs / Slpobodenpecat.mk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track