POTPISAN SPORAZUM: Makedonija postala Republika Severna Makedonija! CIPRAS I ZAEV: Danas se stvara istorija! Pomerili smo planine! (VIDEO)
Foto: EPA/AP/Reuters

POTPIS

POTPISAN SPORAZUM: Makedonija postala Republika Severna Makedonija! CIPRAS I ZAEV: Danas se stvara istorija! Pomerili smo planine! (VIDEO)

Severna Makedonija -

SKOPLJE/ATINA - U selu Psarades, na grčkoj strani Prespanskog jezera, danas je potpisan konačni dogovor za rešavanje makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije i o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Dogovor u potpisali šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dveju zemalja, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. Makedonija je postala Republika Severna Makedonija. Posle ceremonije potpisivanja, održane na grčkoj strani granice, učesnici i gosti prešli su na svečani ručak u Makedoniju.

1 / 15 Foto: Reuters

10.39 - Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas potpisali su sporazum po kom je Makedonija dobila Republika Severna Makedonija.

foto: Printscreen YouTube

10.35 - "Nema boljeg poklona za moj rođendan od današnjeg potpisivanja sporazuma", izjavio je za govornicom Metju Nimic i čestitao liderima zemalja potpisnica.

foto: Printscreen

"Da bi se pronašlo rešenje ovog problema, potrebno je mudro liderstvo i strateška vizija, i ovi lideri su pokazali da poseduju te važne kvalitete. Ne možete često da pronađete istovremeno mudrost, političku viziju i diplomatske veštine, a sva tri kvaliteta bila su prisutna kod ove četvorice lidera, koji su naporno radili. To je retkost", kazao je Nimic i dodao da veruje da je ovaj dogovor od strateškog interesa za dve zemlje.

foto: Printscreen YouTube

"Bilo mi je zadovoljstvo što sam bio posrednik i što sada mogu da budem svedok potpisivanja ovog dogovora", rekao je Nimic na ceremoniji.

10.32 - Zaev se posebno zahvalio Metjuu Nimicu, koji je tri decenije rada posvetio postizanju ovog sporazuma i čestitao mu rođendan. Zaev se zahvalio i predstavnicima EU.

foto: Printscreen YouTube/Polit Navigator

10.30 - Ovaj svečani čin je "izraz posvećenosti pronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i građana dve države", kazao je Zaev.

"Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost", zaključio je makedonski premijer.

foto: Reuters

10.27 - "Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje - pomerili smo planine", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

foto: Reuters

10.24 - Metju Nimic je posebno zadovoljan i raspoložen jer danas slavi 79. rođendan, baš na potpisivanje ovog sporazuma, u čemu je posredovao.

foto: Printscreen YouTube

10.20 - Cipras je susret u Prespi okarakterisao kao "istorijski sastanak".

"Danas se nalazimo ovde gledajući u oči istoriju naših naroda. Nalazimo se ovde i da bismo nas dvojica izvršili našu patriotsku dužnost", rekao je grčki premijer i dodao da je današnji dogovor patriotski, pa je pozvao građane obe zemlje da ga prihvate bez predrasuda.

foto: Printscreen YouTube

On je pomenuo i to da je prvi susret sa Zaevim imao pre šest meseci u snegom zavejanom Davosu gde je, po njegovim rečima, bilo mnogo hladno, "poput hladnoće koja je vladala u odnosima dve zemlje u prethodnih 25 godina".

foto: Printscreen

10.12 - Alekisis Cipras i Zoran Zaev stali su za govornicu i pozdravili prisutne. Nimic, Mogerinijeva i Han su u prvom redu.

"Danas, ovde na Prespanskom jezeru, počinjemo da pišemo novu srećnu pesmu", rekao je Cipras.

foto: Printscreen YouTube/Polit Navigator

"Došlo je vreme da opet pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas se pravi prvi, smeli korak u ovom pravcu. Jednu takvu novu pesmu počinjemo da pišemo ovde u Prespi. Naš cilj jeste da ovu radosnu pesmu pevaju mnogo vekova mnoge buduće generacije, na našem i vašem jeziku, u našoj i vašoj zemlji, naš i vaš narod... Pesmu koja će slaviti mir", kazao je grčiki premijer.

foto: Reuters

10.05 - Zoran Zaev sa delegacijom stigao u Grčku, dočekao ga Aleksis Cipras. Zaev je stigao gliserom preko Prespanskog jezera.

Potpisivanju prisustvovuju posrednik UN Metju Nimic, šefica diplomatije EU Federike Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Očekuje se Ciprasovo i Zaevljevo obraćanje, a zatim će delegacije dveju zemalja nastaviti razogovore o bilateralnim pitanjima.

Oba premijera suočavaju se s otporom konzervativnih snaga, pa su tako na grčkoj strani Prespe počeli protesti protivnika dogovora, a najveća makedonska opoziciona partija VMRO-DPMNE organizovaće protestni marš u Bitolju, gradu udaljenom pedesetak kilometara od Oteševa.

Potpisivanje dogovora dolazi nekoliko sati pošto je grčki parlament odbacio predlog opozicije o glasanju nepoverenja Ciprasovoj vladi kako bi sporazum s Makedonijom bio blokiran.

Cipras je u utorak postigao dogovor s Zaevom da Makedonija promeni ime u Republika Severna Makedonija uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i početak njenih pregovora o pristupanju EU.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: AP, EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja