UBRZANA PROCEDURA: Makedonski parlament danas ratifikuje sporazum o imenu!
Foto: Printscreen Sloboden Pečat

kompromisno rešenje

UBRZANA PROCEDURA: Makedonski parlament danas ratifikuje sporazum o imenu!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Makedonski parlament bi na današnjoj sednici trebalo da ratifikuje Zakon o sporazumu o promeni imena te bivše jugoslovenske republike, nakon što je u utorak taj sporazum prihvaćen po skraćenom postupku i usvojen na Odboru za evropske poslove.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE je glasala protiv, a nakon toga napustila sednicu. Njihovi predstavnici nisu prisustvovali ni sednici Odbora za evropske poslove, a najavili su da neće učestvovati ni u ratifikaciji.

Na sednici parlamentarnog odbora sporazum je obrazložio ministar spoljnih poslova Nikola Dimotrov i tom prilikom objasnio je zbog čega je Predlog zakona na dnevnom redu po skraćenom postupku. On je rekao da pošto sporazum bude ratifikovan, Grčka pismom treba da obavesti Savet EU da nema prigovora i da Skoplje može da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU.

Dimitrov, koji je i potpisnik sporazuma sa makedonske strane i glavni pregovarač u tom procesu, rekao je da taj dokument nije idealan i savršen, već da predstavlja kompromis dve države.

Ministri spoljnih poslova EU sastaće se 25. i 26. juna, a Samit je 28. juna.

Ovi datumi, prema Dimitrovu, su ključni za evropsku perspektivu Makedonije i zavise od ratifikacije sporazuma.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track