POČELO SUĐENJE ZA KRVAVI ČETVRTAK: Optužene za nasilje u Sobranju ispred suda dočekala manja grupa pristalica
Foto: Plusinfo.mk

proces u skoplju

POČELO SUĐENJE ZA KRVAVI ČETVRTAK: Optužene za nasilje u Sobranju ispred suda dočekala manja grupa pristalica

Severna Makedonija -

Suđenje grupi od 30 učesnika nasilja u parlamentu Makedonije u aprilu 2017, optuženih za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka, počelo je danas u Skoplju.

Među optuženima su i bivši direktor policije Makedonije u vreme vlasti VMRO-DPMNE i šef njihovog štaba Mitko Čavkov, pet poslanika te opozicione partije i vođe protesta "Za zajedničku Makedoniju", čiji su učesnici nasilno upali u parlament, a među njima je bilo i ljudi sa "fantomkama".

Optužene je, dok su dolazili na suđenje, pred krivičnim sudom Skoplje 1, dočekala manja grupa pristalica, koja je nosila transparente "Sloboda za patriote", pevala makedonske pesme, uz zvuke bubnjeva i zurli, i uzvikivala "Evropa mafija" i "NATO fašisti".

Suđenje se održava pod jakim policijskim obezbedjenjem oko sudskog kompleksa, koji se nalazi u širem centru Skoplja.

Predmet popularno nazvan "Krvavi četvrtak" vodi se pred odeljenjem suda za organizovani kriminal, koji je već zakazao 37 termina za glavnu raspravu do početka decembra.

Od optuženih se njih 11 nalazi u zatvoru od početka istrage, na leto prošle godine, 11 je u kućnom pritvoru, a osam imaju druge mere za obezveđenje prisustva na sudjenju.

Makdonsko državno tužilaštvo je 27. marta ove godine podiglo optužnicu i tada je objavilo da je istragom utvrđeno da su optuženi delovali sa različitih pozicija i iz različitih grupa, ali u saradnji i koordinaciji, i da su svi imali isti cilj - da se onemogući funkcionisanje parlamentarne većine i Sobranja Makedonije.

Tužilac je, kako je tada istakao, obezbedio dokaze da su optuženi sa namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost Makedonije i da onemoguće izbor predsednika parlamenta, izazvali nasilje kojim su ugrozili živote poslanika, novinara, službenih lica i zaposlenih u Sobranju i da su time stvorili osećaj nesigurnosti, ugroženosti i straha među građanima.

Tada je rečeno i da je znak za početak nasilja nad poslanicima parlamentarne većine, koji su predvodili SDSM i DUI, dat u 14.30 telefonskom naredbom, za koju se kasnije saznalo da je bila iz Beča gde se nalazio tadašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i da je poziv obavio član njegovog obezbeđenja.

Bivši premijer je negirao da je njegov telohranitelj dao naredbu ali je rekao da je razgovrao sa bratom o porodičnim stvarima. Taj telohranitelj Gruevskog je brat jednog od osumnjičenih za nasilje u Parlamentu Makedonije.

Prema Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je vodilo istragu, utvrđeno je da je jedan od učesnika nasilja u Sobranju imao nameru da puca na lidera parlamentarne većine i sadašnjeg premijera Zorana Zaeva, ali da to nije uradio jer je Zaev bio zaštićen.

Tokom nasilja pristalica VMRO-DPMNE u Sobranju Makedonije 27. aprila prošle godine teže ili lakše je povređeno više poslanika parlamentarne većine i novinara.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja