PODRŠKA REFERENDUMU U MAKEDONIJI: Vladajuća SDSM ujedinila oko 30 partija u zajedničkoj kampanji Za evropsku Makedoniju!
Foto: Profimedia

promena imena države

PODRŠKA REFERENDUMU U MAKEDONIJI: Vladajuća SDSM ujedinila oko 30 partija u zajedničkoj kampanji Za evropsku Makedoniju!

Severna Makedonija -

Vladajuća stranka u Makedoniji SDSM objavila je danas da se tridesetak partija ujedinilo u podršci za uspešan referendum o promeni imena države i da će voditi kampanju pod sloganom "Za evropsku Makedoniju".

Kako se navodi u saopštenju, oko 30 političkih partija, među kojima su najveće Vladini koalicioni partneri SDSM i DUI, saglasile su se da pozovu građane da izađu na referendum 30. septembra i da glasaju "za".

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

foto: EPA / Georgi Licovski

Partije koje su se okupile u neformalnu koaliciju za uspeh refereduma su, kako se ističe, jednoglasne da Makedonija strateške ciljeve može da ostvari jedino kroz članstvo u NATO i EU i da će građani i država imati značajnu korist od evroatlantskih integracija zemlje.

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev je istakao da uspeh refereduma znači izgradnju evropske Makedonije.

"Uveren sam da će većina građana, koje predstavljamo i koji su nam poverili odgovrnost da vodimo državu, ispuniti svoju građansku dužnost, izaći na referendum i glasati za evropsku Makedoniju", rekao je Zaev.

Kako je dogovreno na sinoćnjem sastanku u Skoplju, partije zadržavaju pravo da vode sopstvenu javnu komunikaciju u vezi sa referendumom, koje mogu da budu individualne i nezavisne ili u okviru drugih koalicija i kampanja.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk, Beta

Foto: EPA / Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track