MOGERINIJEVA I HAN: Referendum demokratski, većina za sporazum o imenu i ulazak u EU i NATO
Foto: Fonet

ISTORIJSKA PRILIKA

MOGERINIJEVA I HAN: Referendum demokratski, većina za sporazum o imenu i ulazak u EU i NATO

Severna Makedonija -

BRISEL - Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han ocenili su danas da je velika većina onih koji su juče izašli na referendum u Makedoniji rekla "da" Prespanskom sporazumu o imenu države, ali i njenom ulasku u EU i NATO.

"Građani Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije imali su priliku 30. septembra da glasaju o budućnosti svoje zemlje. Na mirnom i demokratskom glasanju velika većina onih koji su iskoristili svoje pravo glasa rekla je da Presapnskom sporazumu o imenu i svojoj evropskoj budućnosti", stoji u zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Oni su podsetili da je sada na makedonskom parlamentu da nastavi s neophodnim koracima za primenu dogovora o imenu tako što će usvojiti ustavne promene.

"Ovo je istorijska prilika ne samo za pomirenje u regionu već i za odlučni napredak zemlje na njenom putu ka EU. Na svim političkim i institucionlnim akterima je da bez obzira na partijsku pripadnost postupe u skladu sa svojim ustavnim obavezama", poručili su Federika Mogerini i Johanes Han.

Oni su još jednom ponovili da će EU u potpunosti nastaviti da podržava Makedoniju, njene institucije i građane.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track