PENS PISAO ZAEVU: Građani na referendumu potvrdili evropsku budućnost zemlje
Foto: AP

prijateljstvo dve zemlje

PENS PISAO ZAEVU: Građani na referendumu potvrdili evropsku budućnost zemlje

Severna Makedonija -

Potpredsednik SAD, Majkl Pens je u pismu premijeru Makedonije, Zoranu Zaevu, konstatovao da su makedonski građani na referendumu odobrili dogovor sa Grčkom i potvrdio podršku realizaciji tog dokumenta.

"Od onih koji su glasali na referendumu, 90 odsto je odobrilo dogovor iz Prespe i time su potvrdili ogromnu posvećenost evropskoj budućnosti zemlje. Budite uvereni u moju kontinuiranu podršku u ovom važnom trenutku za vašu zemlju", napisao je Pens u pismu koje je danas objavila makedonska vlada.

Pens je Zaevu poručio da SAD dele njegovu posvećenost za veću sigurnost i stabilnost u regionu i da mu je bila čast da se sretnu 20. septembra u Vašingtonu i razgovaraju o sprovođenju istorijskog dogovora Makedonije sa Grčkom o rešavanju spora oko imena.

foto: AP / Thanassis Stavrakis

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu potpredsednik SAD Majk Pens je istakao da očekuje dalje jačanje prijateljstva dve zemlje.

U parlamentu Makedonije u sredu je počeo dugotrajni proces za izmene Ustava u skladu sa sporazumom s Grčkom i promenu imena države u Severna Makedonija, čemu se suprotstavlja opoziciona VMRO-DPMNE. Glasovi najmanje devet od 48 poslanika koalicije oko VMRO-DPMNE potrebni su za dvotrećinsku većinu od 80 poslanika koja je neophodna za ustavne izmene.

Dogovorom sa Grčkom o rešavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predviĐeno ja da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmene kojima će garatovati promenu imena u Severna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika i kulture.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track