GRUEVSKI JE BEGUNAC KOG TRAŽI POLICIJA, ALI I DALJE POSLANIK SA DOBROM PLATOM: Primanja od 1.000 evra neće mu biti ukinuta ni ako ode u zatvor
Foto: EPA / Georgi Licovski

PARADOKS

GRUEVSKI JE BEGUNAC KOG TRAŽI POLICIJA, ALI I DALJE POSLANIK SA DOBROM PLATOM: Primanja od 1.000 evra neće mu biti ukinuta ni ako ode u zatvor

Severna Makedonija -

Nikola Gruevski će biti poslanik i primaće platu iz parlamenta iako je begunac kog traži policija sa raspisanom potrenicom, zbog izrečene zatvorske kazne u trajanju od dve godine, objašnjava predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi.

"Gruevskom mandat nije oduzet, on je formalno poslanik dok se ne ispune uslovi da mu se oduzme mandat, bez obzira da li je u zatvoru ili je begunac. Ako šest meseci bude neopravdano odsutan sa posla u Skupštini onda o tome treba obavestiti Komisiju za mandatno-imunitetna pitanja i nakon toga postaviti ovu tačku na glasanje, ali i onda bi za ukidanje mandata bila potrebna dvotrećinska većina. Ako pak partija opravda njegovo odsustvo, onda će on neprestano biti poslanik do raspuštanja Skupštine, odnosno do narednih parlamentarnih izbora," kaže Džaferi.

Plata mu može biti smanjena za 5 procenata ako tri na sednice neopravdano odsustvuje.

"Za izabrane funkcionere, kao što je Gruevski, Zakon o radnim odnosima ne važi, prema kojem radni odnos prestaje ako se ne pojavite tri radna dana ili ako je osuđen na zatvorsku kaznu od najmanje šest meseci", kaže Džaferi.

Osnovna plata poslanika bez dodataka je oko 1.000 evra.

U Makedoniji poslanika ne može biti samo lice koje izdržava zatvorsku kaznu u trenutku kada se kandiduje za poslanika. Nakon što izdrži zatvoriti kaznu, ponovo se može naći na listi za poslanika i stupiti na ovu funkciju.

Kurir.rs/ Sloboden pečat

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja