MAKEDONIJA ĆE TRAŽITI IZRUČENJE GRUEVSKOG: Očekujemo da Mađarska neće štititi kriminalce!
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

BIVŠI PREMIJER U BEKSTVU

MAKEDONIJA ĆE TRAŽITI IZRUČENJE GRUEVSKOG: Očekujemo da Mađarska neće štititi kriminalce!

Severna Makedonija -

Makedonske vlasti su saopštile da će tražiti izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je pobegao u Mađarsku.

Ministarstvo pravde radi na popunjavanju potrebne dokumentacije o ekstradiciji.

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da očekuje od Mađarske da deluje po već objavljenom međunarodnom nalogu za hapšenje koji podrazumeva izručenje Gruevskog.

"Očekujemo da će Mađarska biti primer i da neće štititi kriminalce koji su naneli štetu građanima Republike Makedonije. Koji bi bio motiv za nas, kao kandidata za članstvo u Uniji, ukoliko država članica EU bude utočište kriminalcima i ne poštuje međunarodno pravo," rekao je Zaev.

Iz kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana potvrđeno je da mađarske vlasti razmatraju zahtev za azil bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

"Kancelarija za imigracije će sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom", saopštila je kancelarije premijera i dodala da je Mađarska partner u međunarodnim odnosima sa sadašnjom vladom u Skoplju i da ne namerava da se meša u njena unutrašnja pitanja.

Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i protivljenje sporazumu o imenu s Grčkom, dodala je da zahtev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke luksuznog Mercedesa dok je bio premijer.

Kurir.rs/ Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat/ Borče Popovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track