(VIDEO) UHAPŠEN I IMAM: Makedonska policija pretresala džamije i pohapsila islamiste
Foto: AP

Velika akcija

(VIDEO) UHAPŠEN I IMAM: Makedonska policija pretresala džamije i pohapsila islamiste

Severna Makedonija -
Priveden je Redžep Memiši, imam dve džamije u Skoplju, pretresi i u Gostivaru, Kumanovu, Strugi i drugim gradovima

SKOPLJE - U velikoj policijskoj akciji u nekoliko makedonskih gradova privedeno je više osumnjičenih za učešće u stranim paravojnim formacijama, mahom islamističkim, i vrbovanja drugih za učešće u njima.

Akcija je sprovedena u Skoplju, Kumanovu, Tetovu, Gostivaru i Strugi, većina privedebuih su makedonski državljani, ali ima i državljana drugih zemalja, saopštava MUP Makedonije. Nekoliko privedenih izvedeno je pred Krivični sud u Skoplju, a sud će već odlučiti o merama koje će protiv njih biti preduzete.

Policija hapsi i pretresa objekte u više gradova, a prema nepotvrđenim informacija priveden je imam dve džamije u Skoplju Redžep Memiši, preneli su makedonski mediji.

Pretresene su dve džamije - Tutunsezi i Jahja Pašina, i to zato što je policija dobila dojavu da one nisu pod kontrolom Islamske verske zajednice.

Makedonija je usvojila zakon kojim se kažnjava učešće makedonskih državljana i stranim ratovima. Eksperti su za Radio Slobodna Evropa pre dva meseca upozorili da u Makedoniji postoji trend da se i žene priključuju Islamskoj državi. Oni već mesecima upozoravaju da lica koja odlaze u Irak i Siriju da se bore na strani organizacije Islamska republika predstavljaju pretnju za zemlju kada se vrate pošto na bijištima dobijaju obuku za izvršavanje terorističkih dela.

Do sada je u borbama u Siriji poginulo deset makedonskih državljana.

http://www.youtube.com/watch?v=mZt256MmBUU#action=share

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track