IS pozvao u rat Albance u Makedoniji
Foto: Beta AP

Pretnje Islamska država želi krvoproliće na Balkanu

IS pozvao u rat Albance u Makedoniji

Severna Makedonija -
Osveta islamisti, ogorčeni zbog antiterorističke policijske akcije „Ćelija“, uputili poziv na oružanu borbu s lažnog profila na društvenim mrežama

SKOPLJE - Teroristička organizacija Islamska država pozvala je Albance u Makedoniji da se pripreme za borbu u znak odmazde zbog nedavne velike antiterorističke akcije policije „Ćelija“, u kojoj je uhapšeno devet osoba, preneli su makedonski mediji na albanskom jeziku.Poziv je upućen s lažnog profila na socijalnim mrežama pod imenom Sejfedin el Albani, a pretpostavlja se da je reč o albanskom državljaninu koji je član Islamske države i koji učestvuje u ratu u Siriji. Između ostalog, on navodi da je „došlo vreme za reakciju IS na Balkanu, posebno u Makedoniji“, čime otvoreno poziva na sukob i nova krvoprolića.Utvrditi identitet- Pridružite se i postanite tvrđava naše vere - piše u dopisu koji je objavljen.Ove pretnje u Makedoniji su ozbiljno shvaćene i njih proverava makedonski MUP, a pomoć u utvrđivanju identiteta osobe koja ih je uputila policija je zatražila i od bezbednosnih službi iz susednih zemalja.Pritvor za privedeneInače, Krivični sud u Skoplju odredio je u petak pritvor do 30 dana devetorici privedenih u akciji „Ćelija“ zbog sumnje da su učestvovali na ratištima u Siriji i Iraku na strani Islamske države i da su regrutovali borce iz Makedonije za ta ratišta.

Pisao na internetu... Sejfedin el Albani traži sukob
Pisao na internetu... Sejfedin el Albani traži sukob

Htela da se uda petnaestogodiŠnjakinja postala talac ZAROBILI I TRUDNU ŠVEĐANKUDžihadisti iz Islamske države u zarobljeništvu u Siriji drže trudnu Šveđanku, koja ima samo 15 godina i koja je s momkom pobegla od kuće da bi se pridružili Al Kaidi, javili su juče švedski mediji.- Obavešteni smo da je maloletnica iz Švedske u Siriji, u kontaktu smo s članovima porodice - kratko je rekao portparol švedskog ministarstva spoljnih poslova Gabrijel Vernštet agenciji Frans pres, odbivši da objavi druge detalje.Prema pisanju švedskih medija, maloletnica, čije ime nije objavljeno, u šestom je mesecu trudnoće, a krajem maja nestala je iz kuće u mestu Boras, nedaleko od Geteborga na jugozapadu Švedske. Ona i njen dečko (19) navodno su u Siriju otišli preko Turske i pridružili se grupaciji povezanoj s Al Kaidom. Džihadisti su ih zarobili u gradu Alepu na severu Sirije i prebacili na teritoriju pod njihovom kontrolom. Mediji navode da je mladić primoran da se bori na strani Islamske države, dok se mlada Šveđanka nalazi u društvu drugih žena i nije joj dozvoljeno da bude s momkom jer nisu venčani prema pravilima Islamske države. Inače, par se bez znanja roditelja početkom godine venčao u Stokholmu tokom muslimanske verske ceremonije.

Tragovi vode do LibijeSALOPEKA TRAŽE NA SINAJUOpsežna potraga za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom nastavljena je juče, a egipatski policajci otkrili su i „neke dokaze o njegovoj lokaciji“, prenose hrvatski mediji. Egipatske vlasti u saradnji sa Zagrebom sprovode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu i upale su u više uporišta ekstremista na Sinaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track