(VIDEO) PUCAJTE ILI NAS PUŠTAJTE: Migranti štrajkuju glađu i poručuju da se živi neće vratiti!
Foto: AP/Giannis Papanikos

Protesti na grčko-makedonskoj granici

(VIDEO) PUCAJTE ILI NAS PUŠTAJTE: Migranti štrajkuju glađu i poručuju da se živi neće vratiti!

Severna Makedonija -
Marokanci, Iranci i Pakistanci blokirali su danas železnički saobraćaj na granici Grčke sa Makedonijom i zahtevaju da im se dozvoli prolazak ka zemljama zapadne Europe, a neki su stupili u štrajk glađu.

SKOPLJE - Iranac koji štrajkuje glađu skinuo se do pojasa, prekrio svoja usta najlonom i seo pred makedonske policajce. Na pitanje Reutersovog izveštača kuda želi da ide, elektro-inženjer Hamid (34) rekao je: "U bilo koju slobodnu zemlju sveta. Ne mogu da se vratim. Obesiće me!"

Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija od prošle nedelje ne dozvoljavaju prolazak migranata koji nisu iz ratnih područja, odnosno Sirije, Avganistana i Iraka. Ove države naglasile su da će "ekonomski migranti" biti vraćeni nazad.

Foto AP/Giannis Papanikos
Foto AP/Giannis Papanikos

Grupe Marokanaca, Iranaca i ostalih blokirale su prugu na makedonsko-grčkoj granici i onemogućile prolazak vozova. Grupa migranata iz Bangladeša skinula se do pojasa i na telima ispisala: "Pucajte u nas, nećemo se vratiti." U drugoj poruci piše: "Pucajte u nas ili nas spasite."

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorile su države na "balkanskoj ruti" da azil treba da dodeljuju po definisanim pravilima i zasluzi, a ne na osnovu nacionalnosti.

(avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track