UPRKOS ZAHTEVU OPOZICIJE: 5. juna vanredni izbori u Makedoniji
Foto: AP

Tenzije u Makedoniji

UPRKOS ZAHTEVU OPOZICIJE: 5. juna vanredni izbori u Makedoniji

Severna Makedonija -

Trajko Veljanovski, predsednik makedonskog parlamenta, danas je raspisao izbore iako je najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije tražila njiihovo odlaganje.

Kako je saopštila pres služba Sobranja Makedonije, Veljanovski je uveren da će se vanredni parlamentarni izbori održati u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da će svi građani 5. juna moći da ostvare svoje pravo da glasaju.

Bojkot izbora ranije je najavila najveća opziciona stranka SDSM Zorana Zaeva i veći broj manjih stranaka, jer smatraju da još nisu ispunjeni uslovi za demokratske, fer i kredibilne izbore.

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora je deo Dogovora iz Pržina kojim je trebalo da bude rešena dvogodišnja politička kriza. Bili su zakazani za 24. april, ali pomereni su pod pritiskom SAD i EU, koje su, kao i makedonska opozicija, smatrale da nisu ispunjeni svi uslovi. Lider opozicije Zoran Zaev smatra da ni danas nisu ispunjeni jer nije pročišćen birački spisak i nije sprovedena medijska reforma.

Politička kriza u Makedoniji, koja je podelila zemlju na dva tabora, počela je pre skoro dve godine, a dodatno zoštrena prethodnih dana odlukom predsednika Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci, među kojima su velikim delom oni koji su vezani za aferu prisluškivanih razgovora u koje su umešani funkcioneri vladajće stranke i Vlade Makedonije.

Tokom protesta zbog te odluke u poslednja dva dana u Skoplju povređeno je više policajaca i demonstranata.

Inače, protesti zbog odluke predsednika Ivanova, kao i kontraprotest onih koji podržavaju odluku makedonskog predsednika da abolira odgovorne za aferu "prisluškivanje" biće održan i danas u 18 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track