IVANOV: Ko neće aboliciju, neka mi pošalje pismo!
Foto: AP

Politička kriza u Makedoniji nastavljena

IVANOV: Ko neće aboliciju, neka mi pošalje pismo!

Severna Makedonija -

Svakog ko misli da sam mu oduzeo pravo ili želi da dokaže nevinost pozivam da u pisanom obliku preda zahtev za poništenje odluke, poručio lider zemlje

SKOPLJE - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji uprkos pozivima iz inostranstva da preispita odluku o amnestiji 56 optuženih u aferi "bomba" nije promenio mišljenje, poručio je da svi koji su umešani u aferu a ne žele da budu amnestirani mogu to da traže od njega.On je pozvao međunarodnu zajednicu i njene predstavnike da pomognu makedonskim političkim partijama da u celosti ispune obaveze dogovora iz Pržina, poručivši im da paze na svoje aktivnosti da ne bi, kako je rekao, „bili pogrešno shvaćeni“.

- Odluka o aboliciji štiti interese države. Svakog ko misli da sam mu oduzeo pravo, ili da sam mu učinio lošu uslugu, ili želi da dokaže nevinost na sudu, pozivam da u pisanom obliku preda zahtev za poništenje odluke - kazao je Ivanov u prvom obraćanju naciji nakon odluke o pomilovanju 56 državnih zvaničnika.Podsetimo, neimenovani evropski zvaničnik najavio je agresivne korake zapadnih zemalja protiv Gruevskog i drugih makedonskih funkcionera ako odluka Ivanova ostane na snazi. U Skoplju je u petak završen protest ispred zgrade vlade Makedonije, a lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev najavljuje oštrije proteste i bojkot zakazanih izbora. U izjavi za Kurir on je poručio da će Ivanova „srušiti na ulici“. Izbori su raspisani za 5. jun, ali opozicioni SDSM Zorana Zaeva odbio je da na njima učestvuje.Premijer Aleksandar Vučić poručio je juče da je za stabilnost celog regiona važno da problemi u Makedoniji što pre budu rešeni i istakao da se nada da ideje o „ukrajinizaciji“ tog područja neće proći jer to nikome na Balkanu nije potrebno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track