KAMBOVSKI: Predsedniče, imate osnov da poništite odluku o aboliciji, prestanite da tvrdite suprotno
Foto: Printscreen YouTube

Apel

KAMBOVSKI: Predsedniče, imate osnov da poništite odluku o aboliciji, prestanite da tvrdite suprotno

Severna Makedonija -

Akademik Vladimir Kambovski pozvao je danas predsednika Đorđa Ivanova da pročita Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama i prestane da tvrdi da nije mguće poništiti odluku o aboliciji umešanih u aferu "prisluškivanje".

Odluka Ivanova da abolira 56 osumnjičenih da su učesnici afere "prišluškivanje" izazvala je novu političku nestabilnost u Makedoniji i povod je proteste opozicije i nevladinih organizacija koje podržavaju opoziciju u Makedoniji.

"Pozivam predsednika Ivanova, koji tvrdi da ne postoji pravni osnov za poništenje odluke o aboliciji političara i visokih državnih funkcionera umešanih u aferu 'prisluškivanje'" da izuči član 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima", naveo je Kambovski, preneli su makedonski mediji.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov uzburkao je zemlju kad je abolirao aktere afere "Prisluškivanje" (Foto: Beta)
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov uzburkao je zemlju kad je abolirao aktere afere "Prisluškivanje" (Foto: Beta)

Kambovski kaže da bi Ivanov kao pravnik to trebalo da zna. Ovaj profesor i advokat kaže da Evropska konvencija ima veću pravnu snagu od domaćeg prava i istovremeno Ivanovu predočio upustvo na koji način može da napravi taj potez. Makedonija kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima sledi ovaj mehanizam, a to znači da svaki građanin ima pravo na pravično suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom.

Kambovski je ukazao na to da ukoliko neke od aboliranih osoba zahtevaju od predsednika da ukine odluku, on je dužan da to učini jer, kako je naveo, možda oni baš žele da na sudu dokažu svoju nevinost. Ima, kaže, i onih koji su bili u pritvoru pa sada žele da kroz sudski proces traže odštetu od države za neosnovano pritvaranje. To je, dodao je, njihovo legitimno pravo.

Kambovski objašnjava i da, ukoliko Ivanov ipak ne poništi svoju odluku, abolirani ima pravo da to traži pred sudom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track