Najnovije vesti

(VIDEO) PROTESTI U MAKEDONIJI: Demonstranti zasuli bojom Ministarstvo kulture i specijalce!
Foto: Printscreen Novatv.mk

Građani se okupili u nekoliko gradova

(VIDEO) PROTESTI U MAKEDONIJI: Demonstranti zasuli bojom Ministarstvo kulture i specijalce!

Severna Makedonija

SKOPLJE - U Skoplju i još nekim makedonskim gradovima, večeras je počeo još jedan građanski protest na kom demonstranti traže da predsednik Đorđe Ivanov podnese ostavku

Protesti su pokrenuti posle odluke Ivanova da abolira aktere afere "prisluškivanje". Demonstranti zahtevaju i da se  ukine odluka o raspisivanju prevremenih izbora 5. juna, prenela je MIA.

foto printscreen youtube
foto printscreen youtube

 

Kao i prethodnih dana, i ovaj protest u Skoplju je počeo ispred zgrade Kancelarije specijalnog tužioca u znak podrške toj instituciji. Potom su demonstranti krenuli ka zgradi Ministarstva pravde i parlamenta, i trenutno se nalaze ispred zgrade Vlade.  Demonstranti uzvikuju, "Ostavka", "Bez pravde nema mira". Grupa demonstranata večeras je bojom zasula zgradu Ministarsva kulture, a ubrzo su stigli specijalci.

 

 

Lokalni mediji prenose da je jedan grupa demonstranata ubacila u fontanu "Ratnik na konju" s figurom Aleksandra Velikog u Skoplju prašak za pranje i da su "delili crvene kartone vlasti".

 

Najavljeni su protesti i u Štipu, Kočanu i Bitolju, dok je za sutra prijavljen protest u Prilepu, a u četvrtak u Gostivaru.

 

Posrednici EU pozvali su danas zavađene makedonske političare na pregovore u petak u Beču, u pokušaju da ublaže novonastalu političku krizu u Makedoniji.

 

 

Među pozvanim političarima su bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev, ali se za sada ne zna da li će oni prihvatiti poziv, preneo je AP. 
Aferu "prisluškivanje" je prošle godine obelodanio Zaev i protiv njega je zato podneta krivična prijava, koja ga optužuje da je do snimaka i video zapisa došao u saradnji sa tajnim obaveštajnim službama. On je, međutim, odbio da bude aboliran, ali je i najavio da njegova stranka neće učestvovati za predstojećim izborima zakazanim za 5. jun.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...