NASTAVLJAJU SE ANTIVLADINE DEMONSTRACIJE: Večeras novi protesti u 7 makedonskih gradova
Foto: Reuters

Novi zahtevi građana

NASTAVLJAJU SE ANTIVLADINE DEMONSTRACIJE: Večeras novi protesti u 7 makedonskih gradova

Severna Makedonija -

Građanski protesti zbog odluke predsednika Makedonije da abolira političare osumnjičene za kriminal biće održani večeras u Skoplju i još sedam makedonskih gradova.

Hiljade demonstranata u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem", prethodnih dana je na ulicama makedonskih gradova tražilo ostavku predsednika države Đorđa Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti poštene i kredibilne izbore.

Građanski pokret "Protestujem", koji okuplja više od 80 nevladinih organizacija, sinoć je listu zahteva sa tri povećao na sedam, a među novim zahtevima su i da nezavisni predstavnici građanskog društva budu uključeni u politički proces rešavanja krize, koja traje skoro dve godine.

Sa sinoćnjeg protesta u Skolju, na kojem je bilo oko 10.000 ljudi, upućen je zahtev i za formiranje specijalnog suda koji bi bio nadležan za slučajeve koje vodi Specijalno tužilaštvo za slučaj prisluškivanih razgovora. Pored Skoplja, gde će građani večeras protestovati sedmi put, antivladine demonstracije će večeras biti održane i u Bitolju, Velesu, Kumanovu, Strumici i Štipu.

Kako je najavljeno, protestima priključiće se i građani Ohrida i Gostivara. Građanske proteste su podržali makedonska opozicija predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije, Zorana Zaeva i manja albanska partija Besa, čiji funkcionerii i simpatizeri učestvuju u njima.

Povod da 12. aprila počnu svakodnevni antivladini protesti bila je odluka predsednika Makedonije da abolira poliitičare protiv kojih se vode istrage, među kojima je najviše funkcionera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track