EU I SAD PONOVILE: Ivanov mora da povuče sve abolicije!
Foto: Beta, 31.10.2014.

Izričiti

EU I SAD PONOVILE: Ivanov mora da povuče sve abolicije!

Severna Makedonija -

Evropska unija i SAD ponovile su da abolicija 56 političara i njihovih saradnika u Makedoniji mora u celini da bude povučena

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da poništi pomilovanje za određen broj ljudi nije dovoljna.

Johanse Han, Foto: Fonet/ AP
Johanse Han, Foto: Fonet/ AP

"Kao što stalno ponavlja EU, potrebno je sveobuhvatno rešenje da se izbegne selektivna pravda", napisao je Han na svom tviter nalogu.

Američka ambasada u Skoplju je preko Fejsbuka poručila da parcijalno i selektivno poništavanje amnestije neće doprineti rastućem osećaju nekažnjivosti u zemlji.

"Makedonija mora ovo pitanje da reši sveobuhvatno", navela je ambasada SAD.

Da je za rešavanje krize u Makedoniji neophodno celovito, a nikako selektivno poništavanje abolicije smatraju i najveća opziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i učesnici građanskih protesta nazvanih "Šarena revolucija", kao i sve manje političke stranke u Makedoniji.

Zoran Zaev, Foto: AP
Zoran Zaev, Foto: AP

Odluku Ivanova o delimičnom povlačenju abolicije pozdravila je jedino vladajuća stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Predsednik Makedonije Djorđe Ivanov poništio je juče odluke o aboliciji 22 političara, od 56 koje je samovoljno pomilovao u aprilu. On je kratko objasnio javnosti da je abolicije poništio za "sva politički eksponirana lica", ali nije naveo o kojim osobama se radi.

Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila da abolira 56 političara izazvala je oštre reakcije opozicije i međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje, a dovela je i do višednevnih protesta u gradovima Makedonije.

Među aboliranim političarima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski. Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istrage zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora.

Nikola Gruevski, Foto: AP
Nikola Gruevski, Foto: AP

Učesnici antivladinih protesta smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru s Gruevskim.

Ta odluka Ivanova je dodatno zaoštrila političku krizu u Makedoniji koja je počela pre dve godine, kada je SDSM optužio VMRO DPMNE da je pokrao izbore i odbila da uđe u parlament.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja