ZAEV: Kriza u Makedoniji će se završiti samo fer izborima
Foto: Ap 16 1 2016

Procenio

ZAEV: Kriza u Makedoniji će se završiti samo fer izborima

Severna Makedonija -

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev ocenio je danas da politička kriza u Makedoniji mora što pre da se okonča na slobodnim, fer i regularnim izborima.

"Odluka o aboliciji će morati da se povuče u celini, zakoni da važe za sve pođednako", poručio je Zaev. Zaev je naglasio da će se demokratske promene desiti na regularnim izborima, prenela je agencija MIA.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je početkom aprila abolirao političare iz redova i VMRO-DPMNE i SDSM od optužbi vezanih za aferu prisluškivanja, što je pokrenulo svakodnevne opozicione proteste i produbio političku krizu.

Nedavno, Ivanov je objavio da je doneo odluku o poništenju pomilovanja za 22 osobe zbog toga što su, kako je objasnio, svi oni politički eksponirana lica.

"U saglasnosti sa Zakonom za dopunu zakona o pomilovanju, doneo sam odluku o poništenju odluke o aboliciji, odnosno oslobađanju od postupka gonjenja za sva politički eksponirana lica, ukupno 22", kazao je Ivanov.

Ivanov je objasnio da sva druga lica koja su abolirana 12. aprila, u skladu sa zakonskim izmenama, imaju mogućnost da lično podnesu zahteve za poništenje odluka o njihovoj aboliciji.

Odluka o aboliciji pokrenula je talas protesta u zemlji i produbila političku krizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja