DEMONSTRANTI PODSEĆAJU VLADU: Imate još 4 dana da nam ispunite zahteve
Foto: AP

DEMONSTRANTI PODSEĆAJU VLADU: Imate još 4 dana da nam ispunite zahteve

Severna Makedonija -

Pristalice makedonskog građanskog pokreta "Protestujem" i sinoć su izašle na ulice Skoplja i podsetile da je ostalo još četiri dana za ispunjenje njihovog zahteva Ustavnom sudu Makedonije.

MIA prenosi da su demonstranti ponovili zahteve da Ustavni sud po hitnom postupku donese odluku o ustavnosti osnivanja Kancelarije specijalnog tužilaštva, da se formira privremena vlada, da se civilni sektor uključi u bilo kakve buduće pregovore i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov podnese neopozivu ostavku.

Makedonska agencija navodi da su sinoć učesnici protesta u okviru "Šarene revolucije" razvili 20 metara dugi transparent kojim se podseća da je ostalo još četiri dana za ispunjenje zahteva demonstranata.

Građani Makedonije, koji već više meseci protestuju protiv vlasti, od sledećeg ponedeljka menjaju način iskazivanja nezadovoljstva tako što će se umesto svakodnevnih okupljanja u 18 sati, organizovati, kako navode, gerilske akcije blokade ključnih saobraćajnica i pre svega institucija koje brane režim. Organizatori višemesečnih "objenih" antivladinih protesta pozivaju građane da im se priključe u ovim akcijama.

Blokada saobraćaja je nova taktika (Foto: Fonet/AP)
Blokada saobraćaja je nova taktika (Foto: Fonet/AP)

Kako najavljuju, već u ponedeljak se mogu očekivati prve akcije blokade glavnih saobraćajnica u makedonskoj prestonici. A koje ulice i raskrsnice i na koje vreme će biti blokirane, blagovremeno će biti najavljeno.

"Očekujemo i pozivamo građane da se pridruže protestima i akcijama", navodi se u pozivu organizatora, prenose makedonski mediji. Akcije će, kako kažu, biti organizovane u zavisnosti od toga kako će se ponašati vlast, odnosno da li će do 18. juna biti ispunjeni njihovi zahtevi u koje, pored navedenih, spada i zaustavljanje progona emonstranata, puštanje iz pritvora svih do sada uhapšenih učesnika obojene revolucije, kao i da protiv njih i drugih učesnjika budu povučene krivične prijave.

Inače, makedonsko Sobranje juče ni posle višečasovne rasprave nije odlučilo da li će biti razmatran opozicioni zahtev za utvrđivanje odgovornosti predsednika Đorđa Ivanova zbog odluke donete u aprilu da abolira 56 državnih i partijskih funkcionera odgovornih za aferu "Prisluškivanje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track