NE ODUSTAJU: Učesnici Šarene revolucije blokorali mostove u Skoplju
Foto: Printscreen Twitter

Protesti u Makedoniji

NE ODUSTAJU: Učesnici Šarene revolucije blokorali mostove u Skoplju

Severna Makedonija -

Učesnici makedonske antivladine "Šarene revolucije" blokirali su danas u podne saobraćaj na tri mosta preko Vardara u centru Skoplja, kako bi podsetili vlast i Ustavni sud Makedonije na zahteve koje traba da ispune 18. juna.

Učesnici protesta optužili su vlast da je na najprometnijem mostu "Goce Delčev" zloupotrebila službu Hitne pomoći, kako bi u javnosti stvorila lažnu sliku o građanskim protestima.

Prema saopštenju, na blokrani most su došla dva prazna vozila Hitne pomoći, čiji su vozači izašli i počeli da se raspravljaju sa demonstrantima, iako im je odmah napravljen prolaz. Uz sopštenje medijima je dostavljena i fotografija na kojoj se vidi da je auto Hitne pomoći prazan.

U trenutku kada se sve to dešavalo, jedan provladin portal objavio je vest da su antivladini demonstranti zaustavili Hitnu pomoć u kojoj je bio pacijent kojem je trebala hitna medicinska pomoć.

Učesnici "Šarene revolucije" su današnjim blokadama tri saobraćajna mosta u Skoplju poručili da Ustavni sud Makedonije ima još dva dana da oceni ustavnost Zakona o specijalnom tužilaštvu.

Na mostovima su nacrtali veliki broj dva, ispod kojeg su napisali "sitno brojimo". Demonstranti to zahtevaju kako bi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore moglo da nastavi neometano da radi i da ukloni mogućnost da incijativa za ocenu ustavnosti, koja čeka u sudu nekoliko meseci, bude upotrebljena za ukidanje tog tužilaštva.

Učesnici "Šarene revolucije" traže i da "prestane progon" učesnika tih građanskih protesta i da Vlada Makedonije i predsednik države Đorđe Ivanov podesu ostavku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track