(VIDEO) TUŽILAŠTVO PROTIV GRUEVSKOG: Evo kako je naručio šamaranje i tuču opozicije!
Foto: Rojters

(VIDEO) TUŽILAŠTVO PROTIV GRUEVSKOG: Evo kako je naručio šamaranje i tuču opozicije!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Protiv bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog Tužilaštvo je podiglo krivičnu prijavu zbog sumnje da je podsticao nasilje na protestu ispred opštine Centar 2013. godine.

Specijalno javno Tužilaštvo danas podnosi krivične prijave za dva nova predmeta koji su povezani sa aferom prisluškivanja. Osumnjičeno je 7 službenika Uprave za bezbednost koji se terete da su uništili dokazni materijal u vezi sa prisluškivanjem.

U drugom predmetu, optuženo je 14 osoba koji su podsticali ili izvršili nasilje tokom protesta 2013. godine. Tužilaštvo nije želelo da objavi identitet, ali izneti detalji iz drugog predmeta jasno ukazuju da se radi o bivšem premijeru Nikoli Gruevskom i bivšem ministru za saobraćaj Mile Janakieski, prenosi Dojče vele.

Reč je o njihovom telefonskom razgovoru od 1. juna 2013. godine, koji je objavila i opozicija SDSM. U snimku se čuje kako Gruevski naručuje od Janakieskog da neko ode ispred opštine Centar "i da udari 3-4 jaka šamara" gradonačelniku opštine Centar, Andreju Žernovskom.

"Pripremi Martina i Suleta da sutra izazovu nemire. U petak ćemo skupiti 2.000 ljudi ispred Centra, deo njih će ući unutra. Pa da vidimo i da razmislimo da li jedan da krene i pred svima mu udari 3-4 jaka šamara. Ne može ništa da mu uradi, to nije teška telesna povreda, pa neće dobiti krivičnu već samo prekršajnu", rekao je Gruevski na snimljenom razgovoru.

Inače, još u aprilu ove godine Gruveski je osumnjičen da je naručio rušenje objekta Kosmos, koji je u vlasništvu biznismena i političara Fiata Canoskog.

Tužilaštvo navodi da su državni funkcioneri organizovali i podsticali nasilje u opštini Centar sa ciljem promene urbanisitčkog plana čime bi se narušili biznis planovi partijskog vrha i određenih biznismena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track