ZAEV IZNEO PLAN ZA MAKEDONIJU: Dosta je bilo krpljenog života, vreme je za dostojanstvo!
Foto: Profimedia

ZAEV IZNEO PLAN ZA MAKEDONIJU: Dosta je bilo krpljenog života, vreme je za dostojanstvo!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Lider SDSM Zoran Zaev, predstavio je detaljan plan za bolji život u Makedoniji, koji je izneo na stranačkom kongresu.

Kompletan plan možete pogledati OVDE.

"Osim za jednu familiju i malu grupu oko njih, za druge građane Makedonije ovo danas nije život. Preživljavanje nije život. Krpljeni život jedan od najlepših romana na makedonskom jeziku, nažalost u našoj svakodnevici to nije samo naslov knjige, nego najprecizniji opis života. Dosta više krpljenog života, vreme je za dostojanstven život".

Povećanje najnižih primanja

"Mi imamo konkretan plan, i kratkoročni i dugoročni. Najniže plate će biti prvo povećane na 12.000 denara, a ako mandat sledeća vlada ne završi sa povećanjem plata na 16.000 denara, onda uopšte ne mora da se pojavljuje ponovo pred građane".

Za krađu i pomaganje domaćih firmi

"... 300 - 400 miliona evra godišnje ova vlast ukrade. Od 70.000 firmi u Makedoniji, najmanje 10.000 stavlja katanac na vrata. Svaka treća firma je u blokadi zbog kazni od dve, tri ili pet hiljada evra. Budžet prazne familijarni tenderi, a pune se skromnom zaradom iz malih dućana.

A država izdvaja mizernih 120 denara godišnje za domaće firme! Ne - mi ćemo pomoći domaćim firmama. One će biti stub ekonomije u našoj državi. Ako one dobro rade, biće za pristojne plate i za dostojanstven život za njihove radnike."

Ulaganje u infrastrukturu

"Ovoj zemlji je potrebna infrastruktura, putevi, vodovod, škole, bolnice, vrtići, zato što je u svakom pogledu opustošena od ove prethodne neodgovorne vlasti, no kakav god da imamo uspeh po ovom planu džabe je, ako imamo građane koji žive u teškom siromaštvu. Za koga da gradimo i renoviramo škole, ako u njima imamo učenike čiji roditelji nemaju novca da im kupe sveske? Ili da ih uopšte puste u školu?"

Smanjivanje troškova i kvalitetniji život

"Izgradićemo sistem Više para za građane. Svakom zaposlenom biće vraćeno 15% od plaćenog PDV-a. Sistem će imati ograničenja kojim će biti sprečena zloupotreba. Ovo je samo jedan od načina kako da smanjimo životne troškove. Vratićemo jeftiniju tarifu struje. Ukinućemo radiodifuznu taksu, i ograničićemo troškove izvršitelja koji su sada ogromni."

Patriotizam

"Ovako se voli Makedonija. Nema većeg patriotizma od toga da se omogući spokojan i pristojan život građanima Makedonije. Dosta nam je 10 godina raznih kavazipatriota i punjenja ličnih džepova i džepova partija sa 60 miliona evra imovine. To je alavost, a ne patriotizam. Patriotizam je kada imaš tvoj osnovni motiv za sve što radiš u životu i ono što je rekao prvi predsednik nezavisne Makedonije Kiro Gligorov - Makedonija je sve što imamo. A Makedonija to je Kiril, Todorče, Zorica, to je Enisa, Saša, to je Katarina, to je Adem, to su ovi ljudi, to si ti , to je svako od nas", zaključio je Zaev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track