MAKEDONIJA: U ponedeljak počinje predizborna kampanja
Foto: Profimedia

Izbori 11. decembra

MAKEDONIJA: U ponedeljak počinje predizborna kampanja

Severna Makedonija -

U Makedoniji će u ponedeljak početi predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 11. decembar.

Pravo glasa ima oko 1,7 miliona birača koji će glasati u šest izbornih jedinica u Makedoniji za 120 poslanika, kao i u jednoj jedinici u inostranstvu koja daje do tri poslanika.

Očekuje se da će izbori dovesti do rešavanja dvoipogodišnje političke krize, koja je počela posle izbora 2014. kada je najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) optužila vlast za kradju izbora i odbila da uđe u parlament.

Izborne liste je podnelo 11 političkih organizacija, među kojima je pet koalicija. Politički analitičari očekuju da će kampanja biti prljava, a dešava se i u vreme kada Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokreće istrage za kriminal i nezakonito prisluškivanje u kojima su osumnjičeni najviši funkcioneri vladajuće VMRO DPMNE, uključujući i lidera i doskorašnjerg premijera Nikolu Gruevskog.

Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP

Sve stranke su najavile da će, pored uobičajenih mitinga, voditi kampanju i u neposrednim susretima s građanima. Vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog će tradicionalno izbornu kampanju početi mitingom u Ohridu.

Najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zoran Zaeva, prvi miting je zakazala u Prilepu. Ta stranka je pred ove izbore prvi put otvorila štabove u čisto albanskim mestima i najavila borbu za glasove Albanca.

Zoran Zaev, Foto: AP
Zoran Zaev, Foto: AP

Taj potez SDSM-a je uneo nemir u rukovodstva dve najveće albanske partije, Demokratske unije za integraciju (DUI) iz vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA), koje su dosad sebe smatrali jedinim pravim predstavnicima Albanaca u Makedoniji.

Istovremenu se se u i makedonskom i albanskom političkom bloku pojavile manje stranke, koje računaju da otkinu deo glasova nezadovoljnih glasača vladajućih partija. U makedonskom bloku se ističu dve desničarske koalicije na čijem su čelu dvojica bivših funkcionera i osnivača VMRO DPMNE.

Među manjim albanskim partijama su i partije bivših funkcionera DUI i DPA, ali i novoformirani pokret Besa, koji je nastao prošle godine zbog nezadovoljstva albanskog stanovništva politikom koje vode lideri te dve partije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track