AFERA PRISLUŠKIVANJE PRIMILA NOVE DIMENZIJE: Jedan od operatera odbija da sarađuje tužilaštvom
Foto: Profimedia

ISTRAGA U MAKEDONIJI

AFERA PRISLUŠKIVANJE PRIMILA NOVE DIMENZIJE: Jedan od operatera odbija da sarađuje tužilaštvom

Severna Makedonija -

Istraga o višegodišnjem masovnom nezakonitom prisluškivanju u Makedoniji dobija nove dimenzije jer jedan od dva telekomunikaciona operatera sarađuje sa Tužilaštvom, ali drugi, čini se, odbija saradnju. Da li Makedonski Telekom sarađuje sa Specijalnim javnim tužilaštvom (SJO)?

Ta dilema ponovo je otvorena nakon poslednje konferencije za novinare SJO u petak 18. novembra, na kojoj je obelodanjen slučaj Target. Naime, deset aktuelnih i bivših funkcionera Uprave za bezbednost i kontraobavštajni rad (UBK) osumnjičeno je za masovno, nelegalno prisluškivanje.

"Preko sistema za praćenje komunikacije u periodu od 2008. do 2015, protivzakonito i bez sudskih naloga, bila je praćena komunikacija najmanje 4.286 telefonskih brojeva", izjavila je na konferenciji tužiteljka Fatime Fetaj.

Prvoosumnjičeni u istrazi je jedan bivši načelnik UBK. Njegovo ime nije saopšteno, ali se pretpostavlja da je reč o Saši Mijalkovu, rođaku bivšeg premijera i lidera vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog. Među onima koji su prisluškivani bilo je, prema SJO, predstavnika opozicije, biznismena i kritički orijentisanih intelektualaca. Ali na udaru su pre svega bili aktuelni ministri i funkcioneri vladajuće VMRO-DPMNE kao i njihov koalicioni partner, albanska Demokratska unija za integraciju (DUI).

NIkola Gruevski, Foto: AP
NIkola Gruevski, Foto: AP

Tako je, recimo, bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska bila nezakonito prisluškivana više od 700 dana, bivši ministar saobraćaja Mile Janakieski 800 dana, a lider DUI Ali Ahmeti više od hiljadu dana.

Uloga Telekoma

Saradnja operatora telefonije i Tužilaštva ključna je za dobijanje kompletnih dokaza u okviru istrage o ilegalnom prisluškivanju u Makedoniji – kako o njegovom obimu, tako i o umešanosti samih operatera. U Makedoniji posluju dva telekomunikaciona operatera: Makedonski Telekom, ćerka-firma nemačkog Dojče Telekoma, i VIP koji je u vlasništvu Austrijskog Telekoma.

SJO je, međutim, do sada uspela da dođe do podataka o prisluškivanju samo od jednog od njih. U interesu istrage ime operatera se ne saopštava, ali izvori DW govore da saradnju odbija Makedonski Telekom.

U okviru unutrašnje istrage o prisluškivanju u Makedoniji, Dojče Telekom je u martu dobio izveštaj eksternih eksperata, ali sadržina tog dokumenta ostala je nepoznata – kako za makedonsku javnost, tako i za SJO.

Makedonski Telekom i Dojče Telekom odbijaju da ga podnesu na uvid Tužilaštvu – i u Bonu i u Skoplju pozivaju se na zakonska ograničenja.

Namerno izbrisano?

Istraga Specijalnog javnog tužilaštva do sada je pokazala da je makedonska UBK u periodu 2008-2015 masovno, nelegalno prisluškivala komunikacije preko opreme nabavljene od švedskog telekomunikacionog giganta Eriksona" Takvu opremu poseduju i Makedonski Telekom i VIP.

Otkako je afera obelodanjena, službenici UBK uništili su dva od tri takva sistema za prisluškivanje.

MAKEDONSKO TUŽILAŠTVO: Šefovi tajne policije pod istragom zbog prisluškivanja!

MAKEDONSKO TUŽILAŠTVO: Državna bezbednost nezakonito prisluškivala hiljade telefonskih brojeva

(VIDEO) TUŽILAŠTVO PROTIV GRUEVSKOG: Evo kako je naručio šamaranje i tuču opozicije!

VIKILIKS OBJAVIO TAJNI SPORAZUM: Evo dokaza da je Gruevski plaćao albanske teroriste!

(Dojče vele)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track