SIJARTO: Mađarska poziva da se Skoplju ne blokira put ka EU
Foto: Youtube/Sitel

Optimističan u pogledu pregovora

SIJARTO: Mađarska poziva da se Skoplju ne blokira put ka EU

Severna Makedonija -

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Skoplju da će njegova zemlja insistirati da pregovori Makedonije o članstvu u EU počnu što je moguće pre i pozvao druge članice da ne ulažu veto.

"Insistiraćemo na početku pregovora o članstvu u EU što je moguće skorije, ali znamo da jedna susedna zemlja koja će sigurno uložiti veto. Smatram da bilateralna pitanja svakako treba da se prevazidju i ne smatram da je to odgovarajući argument za blokadu početka pregovora. Zato tražimo od svih prijatelja da ne stavljaju veto na početak pregovora sa Makedonijom", rekao je on.

Sijarto je istakao da Mađarska "traži od svih prijatelja da ne stavljaju veto na početak pregovora sa Makedonijom", prenela je makedonska državna agencija MIA.

Posle sastanka s makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Popovskim, Sijarto je ocenio da je Makedonija odavno trebalo da bude članica NATO i da započne pregovore o ulasku u EU.

"Zabavno je da se kaže da je Makedonija po profesiji kandidat, ali Makedonija je pre svega zemlja koju moramo da poštujemo, zajedno s makedonskim narodom i njegovim dostignućima u ovom pogledu", rekao je Sijatro koji je pohvalio makedonske vlasti u borbi s migrantskom krizom.

Sijarto je objasnio da Mađarska, kao zemlja koja je sused Zapadnog Balkana, zna veoma dobro kakva je razlika kada postoje tenzije u tom regionu ili kada postoje mir, stabilnost i prosperitet.

"Znamo da je najbrži i najbolji način za postizanje mira, stabilnosti i dugoročnog prosperiteta Zapadnog Balkana evropska i evroatlantska integracija", rekao je šef mađarske diplomatije.

KURC: Fer izbori su put ka evrointegracijama Makedonije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track