VODIO JE ŠOVINISTIČKU KAMPANJU: Dve albanske partije odbile da podrže vladu Nikole Gruevskog!
Foto: Printscreen Yt

Ništa od nove makedonske vlade

VODIO JE ŠOVINISTIČKU KAMPANJU: Dve albanske partije odbile da podrže vladu Nikole Gruevskog!

Severna Makedonija -

Pokret Besa i Alijansa Albanaca odbile su da podrže vladu koju bi predvodio VMRO-DPMNE svega nekoliko sati pošto je predsednik Đorđi Ivanov najavio da će mandat za sastav nove makedonske vlade dodeliti Nikoli Gruevskom.

Predsednik Makedonije najavio je ranije danas da će mandat za sastav nove vlade dobiti Nikola Gruevski, čija je partija na izborima 11. decembra osvojila 51 od 120 mandata u Sobranju i koji ima 20 dana da privoli Demokratsku uniju za integracije Alija Ahmetija da uđe u novu vladu. Međutim, stav najuticajnije albanske partije u Makedoniji je, za sada, nejasan.

"Od početka smo jasno naglašavali da u vladu ne treba da ulaze osobe koje su predmet istrage Specijalnog javnog tužilaštva", rekao je potpredsednik pokreta Besa Zekirija Ibraimi.

Sličan stav iznela je i Alijansa za Albance, koja je odbacila mogućnost da uđe u novu vladu zbog "šovinističke kampanje" koju je vodio Nikola Gruevski.

Druga po snazi stranka u Makedoniji, SDSM Zorana Zaeva ima dva mandata manje i buduća vlada te države u najvećoj meri će zavisiti od stava Ahmetijeve partije, koja sa 10 mandata može da reši problem oko sastavljanja novog kabineta.

FOTO: AP
FOTO: AP

Albanske stranke, osim Demokratske partije Albanaca, podržale su zajedničku platformu, kojom se za ulazak u buduću vladu traži dvojezičnost na celoj teritoriji Makedonije, učešće albanskih stranaka u pregovorima sa Grčkom oko imena Makedonije, kao i ravnopravno učešće Albanaca u bezbednosnim i obaveštajnim strukturama te države.

Platforma je obelodanjena svega nekoliko dana pošto su se albanski lideri iz Makedonije sastali sa premijerom Albanije Edijem Ramom u Tirani. Platformu je podržao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Sobranje ima 120 poslanika i za sastav nove vlade potrebma je pdrška 61 poslanika.

(PlusInfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track