ZARAZA SE ŠIRI PO CELOM BALKANU: U Makedoniji registrovan ptičji grip!
Foto: Shutter

Novi slučaj

ZARAZA SE ŠIRI PO CELOM BALKANU: U Makedoniji registrovan ptičji grip!

Severna Makedonija -

U Makedoniji je registrovan slučaj ptičjeg gripa kod živine, objavila je danas makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo.

Direktor te vladine agencije Zoran Popovski je rekao da je prisustvo visokozarazne bolesti pričji grip tipa А H5N8 registrovano kod živine u selu Moroišta kod Struge, na jugozapadu zemlje.

Prema njegovim rečima, taj virus je opasan za živinu, ali se ne prenosi na ljude i ni u jednom slučaju ne može da predstavlja pretnju po njihovo zdravlje.

"Prvi slučaj je detektovan 27. januara, a posle aktivnog nadzora živine na terenu i analiza pristupili smo protokolu za borbu protiv tog virusa u samom žarištu. Uništena je sva živina i izvedena je kompletna dezinfekcija", rekao je Popovski.

Dodao je da su proglašene dve zaštitne zone na terenu gde je zaraza otkrivena, da se uništavaju živina i živinski proizvodi, kao i da se na terenu nalazi 30 četvoročlanih timova.

"Za sve životinje koje budu uništene odgajivači će od države dobiti odgovarajuću finansijsku nadoknadu", rekao je direktor makedonske Agencija za hranu i veterinarstvo Zoran Popovski.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track