SVI POŽIVČANILI ZBOG IZBORA VLADE U MAKEDONIJI: Ivanov izbegava da mandat poveri Zaevu!
Foto: Fonet/AP

Napeto

SVI POŽIVČANILI ZBOG IZBORA VLADE U MAKEDONIJI: Ivanov izbegava da mandat poveri Zaevu!

Severna Makedonija -

Nakon propalih pregovora o vladajućoj koaliciji VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i najuticajnije albanske partije DUI Ali Ahmetija u Makedoniji se odvija prava igra nerava, nakon što je predsednik Đorđe Ivanov najavio da će njegov sledeći korak biti "konsultacije sa relevantnim institucijama i političkim strankama", ma šta to značilo.

Istovremeno, lider SDSM Zoran Zaev očekuje da, nakon neuspeha Gruevskog, dobije mandat za sastav nove vlade. Uveren je, kaže, da će u tome uspeti. Dojče vele na makedonskom jeziku piše da bi aktuelna situacija u Makedoniji, nakon nespešnih pregovora Gruevskog i Ahmetija, najkraće mogla da se nazove "igrom nerava".

Svoju nameru da se konsultuje sa relevantnim institucijama i političkim strankama, Ivanov je, kako se navodi, otkrio na sastanku sa šefom delegacije EU u Skoplju Samuelom Žbogarom. Kabinet Ivanova je, naime, saopštio da je na tom sastanku razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i da je ambasador Žbogar prenio stav EU o tom pitanju.

"Predsednik Ivanov je ukazao ambasadoru Žbogaru da će po dobijanju zvaničnog izveštaja od Skupštine početi konsultacije sa vlastima i političkim partijama", navodi se u saopštenju.

Kabinet Ivanova nije dostupan za medije, navodi DW i dodaje da se postavlja pitanje koje su to nadležne institucije sa kojima će se o novom mandataru savetovati predsednik Makedonije, posebno ako se ima u vidu da takve konsultacija nije imao prilikom poveravanja mandata Gruevskom. Advokat Aleksandar Tortevski smatra, međutim, da je predsednik Ivanov propustio vreme za konsultacije.

"Ivanov je trebalo da sprovede konsultacije u prvih deset dana, dok je mandat bio u njegovim rukama. Sada mora da ide po redu. Mandat treba da poveri stranci koja posle VMRO ima najveći broj osvojenih mandata. Ako to ne uradi čini krivično delo zloupotrebe službenog položaja", upozorio Totevski.

Ne daju mu mandat... Lider SDSM Zoran Zaev, Foto AP
Ne daju mu mandat... Lider SDSM Zoran Zaev, Foto AP

S obzirom na to da je Sobranje samo potvrdilo mandate poslanika i da nije izabran predsednik parlamenta, Ivanov nema sagovornike za bilo kakve konsultacije o sastavu nove vlade, smatraju analitičari. Oni kažu da u poruci Ivanova o narednim koracima najviše zbunjuje reč "institucije" jer one nemaju nikakvu ulogu u formiranju parlamentarne većine, pa se takva najava može tumačiti i kao pokušaj opstrukcije.

U međuvremenu, EU je poslala jasnu poruku Makedonija nema vremena za gubljenje. "Primetili smo da još uvek ne postoji saglasnost o formiranju nove vlade i pozivam sve političke aktere u zemlji, uključujući i predsednika, da deluje na miran i konstruktivan način i da sa punom odgovornošću reši trenutnu situaciju", izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Vi znate, poručila je, da Makedonija nema vremena za gubljenje. "Očekujemo da predsednik Ivanov postupi po Ustavu, obavi hitne i otvorene konsultacije sa političkim snagama u zemlji i brzo odredi novog mandatara za sastav nove vlade koju će ciniti predstavnici stabilne, čvrste i odgovorne koalicija", rekla je Kocijančić.

Brisel, dodala je, očekuje da će nova vlada i sve političke snage u zemlji raditi na sprovođenju Sporazuma iz Pržina i na rešavanju hitnih reformskih prioriteta.

"Sve ovo je od vitalnog značaja za dalji napredak zemlje na putu ka evropskim integracijama", rekla je Kocijančić.

O stanju u Makedoniji nakon izbora juče se razgovaralo i u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Briselu, a povod je bio nacrt rezolucije o napretku Makedonije. Zaključeno je da je važno da Makedonija što pre dobije stabilnu vladu koja će sprovesti hitne reforme prijavite, dok bi ponavljanje izbora značio nastavk političke krize koja u toj zemlji traje gotovo dve godine.

Iz Ambasada SAD u Skoplju su saopštili da s pažnjom prate razvoj događaja u Makedoniji, apelujući na sve strane da nastave razgovore o formiranju nove vlade.

"Očekujemo da radimo sa makedonskom vladom, kada bude formirana da napreduje ka evroatlantskim integracijama kroz sprovođenje reformi predviđenih u sporazumom u Pržinu, a posebno u pogledu vladavine prava", navodi se u saopštenju Ambasade SAD. SAD, poručeno je, ostaju partner Makedonije u svim tim naporima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track