Najnovije vesti

KAZNA ZA PUŠENJE NA TERASI 4.500 EVRA: Makedonski ugostitelji na udaru inspekcije
Foto: Shutterstock

Borba protiv cigareta

KAZNA ZA PUŠENJE NA TERASI 4.500 EVRA: Makedonski ugostitelji na udaru inspekcije

Severna Makedonija

Vlasnici čak 49 restorana zaradili su kaznu od 2.000 evra do 4.500 evra, nakon što su inspektori širom Makedonije počeli su da proveravaju da li se poštuju odredbe Zakona o zaštiti od pušenja.

Direktor Državne tržišne inspekcije Viktor Dermendžiev rekao da je su do sada napravili 900 kontrola u mnogim objektima širom zemlje, i da će nastaviti s pregledima, jer imaju utisak da su terase koje su izvorno namenjene za pušače, ugostitelji tokom vremena gotovo hermetički zatvoren i pretvorili u zatvoreni prostor.

"Zakon je vrlo precizan. Svuda mora biti otvoren prostor na najmanje tri strane i to bez bilo kakvih prepreka. Odnosno, mora postojati dovoljno mesta gde izlazi dim cigarete. Ugostitelji su dobro upoznati s propisima i sada nema mesta za opomene. Kazne su od 2.000 do 4,50 evra, a iznos zavisi od uočenih nedostataka", rekao je Dermendžiev.

On podseća da, u skladu sa zakonima, kažnjeni bivaju i oni koji puše u prostorima gde je pušenje zabranjeno."Kazne za one koji puše u zabranjenim prostorima su od 150 do 300 evra, ili 100 evra na licu mesta", rekao je Dermendžiev.

Delovanje inspektora i kazne za pušenje vidno su uzrujale ugostitelje i pušače. Ugostitelji kažu da će znatno smanjiti svoju zaradu i da osećaju smanjenje broja gostiju.

"Imamo tender i od dima se oslobađamo tako što povremeno podignemo mehanizam da ga isteramo. Ovaj način provetravanja inspektori ne priznaju i pišu nam velike kazne. Gosti su navikli da sede napolju. S druge strane, imamo i prostor za nepušače i pušače. Ko ne puši, može da uđe unutra", ispričao je jedan od ugostitelja.

(Sloboden Pečat)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...