MAKEDONSKI ANALITIČARI: Zaev može da formira vladu i BEZ dozvole predsednika!
Foto: AP

Otklonjene sve prepreke

MAKEDONSKI ANALITIČARI: Zaev može da formira vladu i BEZ dozvole predsednika!

Severna Makedonija -

Makedonski poslanici koji formiraju parlamentarnu većinu od 67 poslanika na čelu sa SDSM Zorana Zaeva mogu da sazovu konstitutivnu sednicu parlamenta i izglasaju vladu koja bi bila sasvim legitimna, tvrde stručnjaci. Kabinet predsednika Ivanova i dalje ćuti.

S obzirom da vlada bira parlament, a poslanike biraju građani, postoji opcija i da poslanici sazovu sednicu parlamenta kako bi se uspostavila nova vlada koja će biti potpuno legitimna, piše Sloboden Pečat.

Takav primer se može videti u Sloveniji, rekao je za Plusinfo Andreja Stojkovski, stručnjak iz nevladinog sektora.

Prema Osmanu Kadriu, profesoru Ustavnog prava, Ustav u članu 90. predviđa i dozvoljava parlamentarnoj većini da izabere vladu ukoliko predsednik Ivanov ne ponudi mandat Zoranu Zaevu.

"Zaev, koji predstavlja koaliciju sa obezbeđenom parlamentarnom većinom od 67 potpisa, može da zahteva od predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog da odmah sazove nastavak konstitutivne sednice. Na ovoj sednici bi Zaev trebalo da predloži program vlade."

Ukoliko Veljanovski ne sazove sednicu, najstariji poslanik parlamentarne većine zakazuje nastavak konstitutivne sednice. VMRO-DPMNE nema zakonsku mogućnost da ospori ovu izabranu vladu, naravno, ukoliko DUI, Besa i Alijansa za Albance ostanu u ovoj položaju, rekao je Osmani, prenosi Sloboden Pečat.

FOTO: AP
FOTO: AP

U suprotnom, svakim danom se povećava pritisak iz međunarodne i makedonske javnosti na predsednika Ivanova da se odluči kome da da mandat. Neki stručnjaci veruju kako Ivanov odugovlači jer je u dogovoru sa liderom VMRO-DPMNE, Nikolom Gruevskim.

"To su zajedničke akcije kako bi se zakomplikovala situacija i kako Zaevu eventualno ne bi bio odobren mandat", objašnjava analitičar Sašo Ordanovski. Ordanovski dodaje da bi novi izbori odveli državu u ćorsokak.

FOTO: Printscreen/Twitter
FOTO: Printscreen/Twitter

Što se tiče Gruevskog, on bi se grubo razračunao sa svojim protivnicima, ali kako kaže Ordanovski, problem je što sada nema dovoljno sredstava i snage.

Opasnost od radikalizovanja protesta kao i prošle godine je više nego realna. Produžavanje predsedničkih odluka i napetih protesta koji su se nedavno desili u Skoplju i nekoliko drugih gradova u Makedoniji ne dovode do rešavanje krize već samo do novih sukoba.

(Sloboden Pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track