MAKEDONSKI  PREDSEDNIK PRELOMIO Ivanov: Ne mogu Zaevu da dam mandat za formiranje vlade!
Foto: Reuters (19.9.2016)

Ne plaši se prijave

MAKEDONSKI PREDSEDNIK PRELOMIO Ivanov: Ne mogu Zaevu da dam mandat za formiranje vlade!

Severna Makedonija -

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbio je danas da lideru opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu poveri mandat za formiranje nove vlade rekavši da mu to ne dopuštaju ni savest ni ustav.

Zaev je u ponedeljak Ivanovu predao potpise poslanika kojima dokazuje da ima parlamentarnu većinu što je bio uslov Ivanova da mu da mandat za formiranje nove vlade.

Zaev je uspeo da obezbedi većinu od 67 poslanika s albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su mu dale na raspolaganje 18 potpisa.Prethodno je komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da dodeli lideru SDSM-a dodeli mandat za formiranje nove vlade, a slična poruka je stigla i od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Tome se suprostavio VMRO-DPMNE, čiji je lider Nikola Gruevski poslednjih 10 godina vladao Makedonijom u koaliciji sa DUI i protv koga Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi istrage za kriminal i korupciju.

Gruevski, koji nakon završetka izbora nije uspeo da obezbedi potrebnu većinu, iako je njegova stranka dobila najviše glasova, optužio je Zaeva da zajedno sa albanskim partijama sa kojima dogovara koalicionu vladu priprema redefinisanje Makedonije i pozvao je narod da brani državu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine VMRO DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja