DRŽAVNI UDAR U MAKEDONIJI: Ivanov rešio da ne da mandat Zaevu!
Foto: Reuters, AP

Skandalozna odluka makedonskog predsednika

DRŽAVNI UDAR U MAKEDONIJI: Ivanov rešio da ne da mandat Zaevu!

Severna Makedonija -

Šef države Đorđe Ivanov poručio je da neće dozvoliti da lider SDSM formira kabinet i „sruši jedinstvo zemlje“, ali Zoran Zaev zahteva da hitno promeni odluku

SKOPLJE - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da da mandat za formiranje vlade Zoranu Zaevu, lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), čime zemlju uvodi u novu i još dublju političku krizu.Ne padajte na provokacijeUprkos tome što je dosadašnji vođa opozicije obezbedio potpise 67 poslanika Sobranja, koje ima 120 mesta, i može da formira vladu, Ivanov, inače iz redova VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, rekao je da to neće dozvoliti iako je po ustavu dužan da to uradi. Mnogi ovo smatraju svojevrsnim državnim udarom u kojem se gazi izborna volja naroda.Zoran Zaev je juče pozvao Ivanova da povuče svoju odluku i poštuje ustav.- Đorđe Ivanov je, odlukom da mi ne dodeli mandat za sastav nove vlade, što je dužan da uradi po ustavu, izvršio državni udar. Ivanov vodi Makedoniju u duboku krizu s nesagledivim posledicama. On krši izbornu volju građana i 67 potpisa poslanika kako bi sprečio legalnu i legitimnu promenu vlasti. Ovim potezom Ivanov postaje saučesnik Gruevskog. SDSM neće dozvoliti da iko pali vatru za ličnu, političku i kriminalnu korist. Pozivam građane da ne padaju na provokacije, ostanu mirni, poštuju demokratske procese koji će voditi do formiranja vlade. Gruevski tone, ali neću mu dozvoliti da potopi Makedoniju - rekao je Zaev.Pojedini analitičari navode da je ovo pokušaj Nikole Gruevskog da izdejstvuje ono što traži već mesec dana - raspisivanje novih izbora koje bi on kontrolisao.Poziv NATO i EUMakedonski predsednik odluku je saopštio istog dana kad je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini najavila da očekuje da će danas u 18 sati imati sastanak sa predsednikom Sobranja, koji inače još nije izabran. Ona bi trebalo da se prethodno sretne i sa Ivanovim.Dva dana ranije su i Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedstvo, i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, tražili od Ivanova da da mandat Zoranu Zaevu.

AnalitičariVLADA I BEZ AMINA PREDSEDNIKALider SDSM Zoran Zaev može da formira vladu čak i ako mu Ivanov ne da mandat, tvrde stručnjaci, a piše makedonski Sloboden pečat.Osman Kadriju, profesor Ustavnog prava, kaže da ustav u članu 90 predviđa i dozvoljava parlamentarnoj većini da izabere vladu i bez odluke predsednika:- Zaev može da zahteva od predsednika Sobranja da odmah sazove nastavak konstitutivne sednice. Na ovoj sednici bi Zaev trebalo da predloži program vlade.

Nasilje na mitingu u SkopljuPRETUČENI NOVINARITokom protesta u Skoplju, koje organizuje takozvana građanska inicijativa Za zajedničku Makedoniju, povređena su dvojica novinara portala A1. Skopska policija privela je juče 12 osoba pod sumnjom da su učestvovali u nasilju, rekao je ministar policije Agim Muhiju. SDSM je osudio nasilje i pozvao građane da ne ulaze u konflikte.

Johanes HanIZBORI SE MORAJU POŠTOVATIJohanes Han juče je na Tviteru prokomentarisao odluku makedonskog predsednika Đorđa Ivanova i poručio da „svi lideri, uključujući predsednika, moraju da poštuju ishod nedavno održanih izbora“.- Očekujem da svi politički lideri i institucije dozvole da demokratski proces teče svojim tokom, a u interesu građana - naveo je Han.On je dodao da „u demokratiji morate priznati parlamentarnu većinu čak i ako vam se ne sviđa“.

E.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) UKRATKO SA RATKOM FEMIĆEM U 5 DO 5 Prvi put u istoriji premijer Vučić u mojoj kancelariji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track