IVANOV O IZBEGLIČKOJ KRIZI: Svaka čast Mađarskoj, a EU se loše pokazala
Foto: Reuters (19.9.2016)

Poseta

IVANOV O IZBEGLIČKOJ KRIZI: Svaka čast Mađarskoj, a EU se loše pokazala

Severna Makedonija -

Uoči današnje radne posete Mađarskoj, makedonski predsednik Đorđe Ivanov zahvalio je toj zemlji na konstruktivnoj ulozi u upravljanju izbegličkom krizom i davanju pozitivnog primera regionalnom partnerstvu i saradnji.

Ivanov je, s druge strane, ocenio da EU nije uspela da na odgovarajući način upravlja izbegličkom krizom; umesto finansijske podrške, Makedoniji je obezbedila samo opremu, a i nju u nedvoljnim količinama, naveo je Ivanov, ističući da je njegova zemlja trošila 1,5 miliona evra mesečno na vojsku i policiju kako bi zaustavila izbeglički talas.

Ivanov je ocenio da su zemlje članice Višegradske grupe bile od mnogo veće pomoći time što su poslale policajce i donacije u Makedoniju i ojačale bezbednosnu saradnju kako bi pomogle u svakodnevnom upravljanju krizom i sprečile bezbednosne rizike.

Makedonski predsednik podsetio je da je ta zemlja prva koja nije članica ni EU ni NATO, a koja je proglasila vanredno stanje kako bi obuzdala nelegalne migracije. On je ocenio da Makedonija upravlja izbegličkom krizom efikasnije od nekoliko evropskih zemalja čak i usred, kako je naglasio, "duboke nacionalne političke krize".

"Paradoksalno, ona štiti Evropu od države članice EU koja nije u stanju da drži krizu pod svojom kontrolu i jednostavno usmerava izbeglice ka kontinentu", zaključio je Ivanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja