(VIDEO) IVANOV NE POPUŠTA PRED ZAHTEVIMA EU: Ne da mandat Zaevu
Foto: Reuters

Blic susret

(VIDEO) IVANOV NE POPUŠTA PRED ZAHTEVIMA EU: Ne da mandat Zaevu

Severna Makedonija -

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov još jednom je rekao "ne" Briselu kada je reč o zahtevu da preda mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Ivanov je, naime, rekao danas da je predsedniku Saveta Evrope Donaldu Tusku preneo da je njegov stav po tom pitanju nepromenjen, preneli su makedonski mediji.

Zaev je zajedno sa albanskim partijama DUI i Besa okupio parlamentarnu većinu sa 67 od ukupno 120 poslanika, ali Ivanov odbija da mu poveri mandat za sastav nove vlade, dok se ne otklone zakonske i političke prepreke.Ivanov smatra da politički lideri treba da se bave sprovođenjem reformi, a ne albanske platforme.

"Razgovarao sam sa Tuskom o aktuelnoj političkoj situciji u Makedoniji. Znam šta su mi ustavne obaveze kao predsednika i znam šta je praksa u Makedoniji od 1992. kada je reč o načinu davanja mandata. Moj stav je vrlo jasan i ostaje nepromenjen", rekao je Ivanov novnarima nakon razgovora sa Tuskom.Makedonski predsednik je rekao i da je sa Tuskom razgovarao o migrantskoj krizi.

Takođe, kazao je da bi vlada, koju bi formirao Zaev, bila ucenjena i suprotna Ohridskom sporazumu, što bi omogućilo manipulaciju građanima i ohrabrila bi međuetničke sukobe.Tusk je kazao da je Makedoniji potrebno jedinstvo i naglasio da je politička kriza koči zemlju na njenom putu ka EU."Ova produžena kriza nastavlja da koči evroatlanstki put Makedonije. Vi još uvek možete naći rešenje koje se zasniva na demokratskim principima, pristojnosti i zdravog razuma. Samo takvo rešenje može biti održivo. Kada nađete takvo rešenje možete računati na našu podršku ", rekao je Tusk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track