SKOPSKI SUD: 8 dana pritvora četvorici batinaša koji su napali Sobranje
Foto: Fonet/AP

Proces

SKOPSKI SUD: 8 dana pritvora četvorici batinaša koji su napali Sobranje

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Sudija za prethodni postupak skopskog krivičnog suda odredio je danas pritvor četvorici od sedam priverdenih zbog sumnje da su učestvovali u nasilju u Sobranju Makedonije, kada je povređeno više poslanika parlamentarne većine.

Toj četvorici određen je pritvor od osam dana jer, s obzirom da se radi o zahtevu državnog tužilaštva za skrećeni postupak, nije moguć duži pritvor.

Makedonsko državno tužilaštvo je posle napada na Sobranje u četvrtak, na osnovu dokaza koje je prikupila poicija, naredilo privođenje ukupno 15 osoba zbog sumnje da su počinili lakše krivično delo "učestvovanje u grupi koja spreča službeno lice u vršenju dužnosti".

U nasilju u četvrtak, kada su batinaši VMRO DPMNE upali u makedonsku skupštinu nezadovoljne što je nova skupštinska većina izabrala Talata Džaferija za predsednika Sobranja, povređeno je 109 osoba, među kojima i visoki funkcioneri stranaka parlamentarne većine.

U napadima na pripadnike parlamentarne većine koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, učestvovale su i maskirani kriminalci, a korišćeni su i metalni i drugi čvrsti predmeti, kao što su stativi televizijskih ekipa.

Prema navodima poslanika i novinara, neki od maskiranih napadača bili su naoružani, a iz rukovodstva SDSM tvrde da je među njima bilo pripadnika policije i makedonske armije i da se radi o planiranom pokušaju ubistva čelnika stranaka parlametarne većine koji je organizovao vrh VMRO DPMNE.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Najdramatičniji trenuci protesta u Skoplju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track