EKSKLUZIVNO PRVI INTERVJU MANDATARA ZORANA ZAEVA: Ako region hoće u EU moramo da sarađujemo!

Severna Makedonija -

Zoran Zaev, kandidat za premijera Makedonije, u ekskluzivnom intervjuu za Kurir, prvom posle dobijanja mandata za sastav nove vlade od predsednika Đorđa Ivanova, kaže da je to poruka da se nelagodnosti u Makedoniji završavaju.

- Dolazi novo vreme, vreme reformi i naš brzi put za punopravno članstvo u EU i NATO.

Da li to znači da Makedonija izlazi iz političke krize u kojoj se nalazila poslednjih nekoliko meseci?

(VIDEO) PRVA IZJAVA MANDATARA ZAEVA: Nijedna platforma neće biti uslov za upravljanje Makedonijom!

- Čin davanja mandata je početak završetka političke krize u Makedoniji, ubeđen sam. Nadam se da ću predlog za sastav vlade parlamentu dati za deset dana, možda čak i manje. Do kraja meseca imaćemo novu reformsku vladu. Želim saradnju sa budućom opozicijom, ona nam treba. Zajedno treba da donosimo zakone, za koje je potrebna dvotrećinska većina. Drago mi je što smo svi zajedno na našoj agendi za punopravno članstvo u EU i NATO. Moja poruka svima je saradnja, a ako želimo da uspemo, trebaju nam prijatelji iz Evrope i sveta, ali prvi naši prijatelji su naši susedi i u tom pravcu nam je potrebna podrška, tu je i Republika Srbija. Već sam rekao da su Srbi naš bratski narod i nadam se da ćemo mi političari raditi za bolju budućnost i građana Srbije i Makedonije. Mi u budućnosti moramo da unapredimo našu saradnju.

(VIDEO) ZAEV PO DOBIJANJU MANDATA: Formiraću vladu za 10 dana!

Govorite o regionalnoj saradnji, ali svedoci smo da se u poslednje vreme oživljava govor mržnje. Kakva će biti vaša politika kada je reč o regionu?

(KURIR TV) DA SE NE LAŽEMO! INTERVJU ZORAN ZAEV: Srbi su naša braća, Gruevski je KRIMINALAC!

- Prepoznatljiv sam kao političar koji se jednako ponaša prema svima. To je tipično za moju multietničku Makedoniju, ali realno i EU zasniva svoj napredak i svoje planove na razumevanju i različitostima. Ono što smo postigli u Makedoniji jeste da imamo potporu svih različitih etničkih zajednica. Objedinili smo sve različitosti, čak se desilo i multireligijsko objedinjenje. To je budućnost za Makedoniju, to je budućnost i za region. Ako mi sarađujemo, i EU će nas poštovati više. Verujem da ceo region ima samo jednu budućnost, a to je da ide i postane deo EU.

(VIDEO) KRAJ KRIZE U MAKEDONIJI: Zoran Zaev dobio mandat za formiranje nove vlade

Koji će biti vaši prvi potezi da se smanje tenzije u Makedoniji? Rekli ste da hoćete da sarađujete sa opozicijom.

- Već smo održali nekoliko sastanka u parlamentu da donesemo zajedničku odluku o narednim lokalnim izborima. Verujem da ćemo sarađivati preko institucija, u međusobnom razumevanju i interesu svih građana Makedonije.

Pomenuli ste Srbiju. Kako vidite saradnju dve zemlje?

- Srbija je naš bratski narod. Mi smo hrišćani, pravoslavci, istovremeno nas veže zajednička prošlost u bivšoj Jugoslaviji. Obaveza nas političara je da poboljšamo saradnju. Najvažnija je ekonomija, ali ima prostora da sarađujemo na polju bezbednosti, obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta i svega što nas veže.

(Sandra Mališić)

KO JE ZORAN ZAEV? Budući premijer Makedonije - ikona mladih koji žele život bez međuetničkih tenzija

ZAEV: Neprijatno mi je da slušam o nekakvim makedonskim scenarijima!

ZAEV DOBIJA MANDAT ZA NOVU VLADU: Ivanov odgovor na garancije šalje najkasnije sutra?

(VIDEO) ZORAN ZAEV LIDER SDSM KATEGORIČAN: Ja preuzimam odgovornost da Makedonija bude deo Evrope!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track