TALESKI: Novu vladu Makedonije čeka teška borba, ali ne sme da propusti šansu
Foto: Plusinfo.mk, Foto: Plusinfo.mk

VELIKA OČEKIVANJA

TALESKI: Novu vladu Makedonije čeka teška borba, ali ne sme da propusti šansu

Severna Makedonija -

Nova vlada u Skoplju dočekana uz velika očekivanja i oprezan optimizam, ne bi smela da propusti šansu i izvede Makedoniju iz političke krize, ocenio je danas Dane Taleski sa Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti.

Građani i međunarodna zajednica dočekali su novu makedonsku vladu uz veliki entuzijazam, ali i očekivanja da će obnoviti demokratiju i vratiti zemlju na put evroatlantskih integracija.

Međutim, iako postoji velika potreba za brzim rešenjima i magičnim potezima, postoji oprezan optimizam, navodi Taleski u autorskom tekstu za briselski portal Juropijen Vestern Balkans.

Opšte je mišljenje da proces razgradnje zatočene države tek treba da usledi. Najavljeni prioriteti vlade poklapaju se sa najvažnijim potrebama a to je da se obnove pravodusđe i jača vladavina prava.

To je, kako kaže, prvi neophodan korak da se osigura održivost demokratije u Makedoniji i započne proces političkog i međunacionalnog pomirenja.

Istovremeno, dodaje Taleski, multietničko društvo ne može da ostane politički fragmentirano i polarizovano.

Vladu, prema njegovim rečima, čeka teška i dugotrajna borba, ali u tome će imati podršku iz zemlje i inostranstva.

Makedonija je na prekretnici i ima solidnu šansu da izađe iz političke krize. Zbog budućnost države i nacije, ne bi smela da propusti tu šansu, zaključuje Taleski.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track