Najnovije vesti

MAKEDONCI OD KOMŠIJA NAJVIŠE VOLE SRBE: Skoro polovina smatra da smo najprijateljskiji narod
Foto: Reuters

Anketa

MAKEDONCI OD KOMŠIJA NAJVIŠE VOLE SRBE: Skoro polovina smatra da smo najprijateljskiji narod

Severna Makedonija

Građani Makedonije od susednih zemalja najviše simpatija imaju za Srbiju, pokazala je večeras objavljena anketa koju je za Televiziju Telma uradio M prospekt.

Prema tom ispitivanju javnog mnjenja, 44,3 odsto makedonskih građana smatra da je Srbija najprijateljskiji nastrojena prema Makedoniji. Mnogo manje njih imaju takаv osećaj prema Albaniji - 14,8 odsto građana smatra da je Albanija najprijateljskija susedna zemlja, a zatim sledi Bugarska sa 11,2 odsto, Kosovo sa dva i Grčka sa 1,1 odsto.

Navodi se da osam od 10 makedonskih građana u nekoj od susednih država prepoznaje neprijateljski odnos prema Makedoniji, ali i da se 58,4 odsto izjasnilo da su dobrosusedski odnosi "mnogo važni" za Makedoniju.

Da nijedan sused nije prijateljski nastrojen prema Makedoniji smatra 17,9 odsto ispitanika, dok je Grčku, koja blokira evroatlantske integracije Makedonije zbog spora sa imenom, 59 odsto označilo kao najneprijateljskiju.

Daleko iza Grčke su Albanija, za koju se izjasnilo 11,3 odsto ispitanika, Srbija sa 5,7 i Bugarska sa 3,1 odsto. Samo 10 odsto ne smatra da je neka susedna ; zemlja neprijateljski raspoložena.

Prema anketi koju je objavila Televizija Telma, makedonski građani najmanje predrasuda imaju prema Bugarskoj, što je 4,7 odsto ispitanika, a najviše prema Grčkoj, 41,5 odsto. Predrasude i nepoverenje prema Albaniji ima 21,5 odsto, prema Srbiji 7,5 odsto ispitanika, a prema Kosovu 7,2 odsto.

Da najbolje poznaju istoriju i kulturu Srbije izjasnila se skoro polovina građana Makedonije, odnosno 47,4 odsto. Zatim sledi Albanija – 16,5 odsto i Bugarska sa 8,3 odsto, dok je 13,7 odsto odgovorilo da ne poznaje istoriju nijedne susedne zemlje.

O izjavi da "sve zemlje regiona značajno dele zajedničku istoriju" pozitivno se izjasnilo 41,6 odsto anketiranih, a negativno 58,3 odsto.

Anketa koju je M prospekt uradio za makedonsku nacionalnu Televiziju Telma sprovedena je telefonski od 27. juna do 3. juna na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...