SVE SPREMNO ZA LOKALNE IZBORE U MAKEDONIJI: Borbu za gradonačelnike i odbornike pratiće i strani posmatrači
Foto: AP

BIRA SE I PRVI ČOVEK SKOPLJA

SVE SPREMNO ZA LOKALNE IZBORE U MAKEDONIJI: Borbu za gradonačelnike i odbornike pratiće i strani posmatrači

Severna Makedonija -

U Makedoniji će sutra biti održan prvi krug lokalnih izbora na kojima se biraju gradonačelnici i odbornici u 80 makedonskih opština i u Gradu Skoplju.

Dve najveće stranke, vladajući Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) i opozicioni VMRO DPMNE su na predizbornim skupovima, osim obećanja vezanih za lokalne teme i ekologiju, insistirale su da će ovi izbori odrediti i smer kojim će se kretati zemlja.

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev pozvao je građane da u nedelju masovno izađu na lokalne izbore i glasaju za kandidate njegove stranke, kako bi "zajedno oslobodili zemlju od ostataka kriminalnog režima VMRO DPMNE Nikole Gruevskog".

foto: EPA

"Bitka još nije završena! Ono što je ostalo od kriminalnog režima Nikole Gruevskog iz petnih žila se bori da opstane preko gradonačelnika. Izađimo masovno na izbore da zaokružimo promene (započete na parlamentarnim izborima) i oslobodimo zemlju od ostataka režima", rekao je Zaev.

Bivši premijer Gruevski očekuje da će VMRO DPMNE pobediti na lokalnim izborima i da će brzo posle toga uslediti vanredni parlamentarni izbori na kojima će njegova stranka opet osvojiti centralnu vlast i "vratiti svetlost posle četvoromesečnog pomračenja".

foto: Reuters

Stranka čiji je predsednik tokom kampanje svakodnevno izražavao sumnju da je izborni proces na ivici regularnosti zbog toga što SDSM, kako tvrdi, zloupotrebljava institucije, najavila je da će "organizovati narodne straže" kako bi odbranila regularnost izbora.

Takve optužbe vladajuća stranka je okvalifikovala kao "širenje lažnih vesti", ističući da državne institucije funkcionišu profesionalno i da će organizovati fer i demokratske izbore.

Šesti po redu lokalni izbori u Makedoniji biće sprovedeni na 3.480 biračkih mesta, a nadziraće ih posmatrači OEBS i nekoliko nevladinih organizacija i ambasada.

Za mesto gradonačelnika bori se oko 800 kandidata iz 19 partija i koalicija, a samostalno nastupaju 64 kandidata. Glasačka mesta de otvaraju nedelju u sedam ujutro, a zatvaraju u sedam uveče. Drugi krug izbora za gradonačelnike biće održan dve sedmice kasnije, 29. oktobra.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track