Najnovije vesti

SKOPLJE OSUDILO PALJENJE MAKEDONSKE ZASTAVE U SOLUNU: Ti izolovani incidenti su politika mržnje i netolerancije
Foto: Reuetrs

protest zbog spornog imena

SKOPLJE OSUDILO PALJENJE MAKEDONSKE ZASTAVE U SOLUNU: Ti izolovani incidenti su politika mržnje i netolerancije

Severna Makedonija

Makedonska vlada osudila je "izolovane incidente", posebno paljenje makedonske zastave, koji su izbili na protestu povodom novog imena Makedonije i poručila da će zvanično Skoplje nastaviti iskreno da gradi poverenje sa Grčkom.

Ministarstvo osuđuje "izolovane incidente" koje su izazvali pojedinci i grupe u jučerašnjem protestu u Solunu, ocenivši ih kao "politiku mržnje i netolerancije."

Prema fotografijama koje su juče objavili grčki mediji, grupa demonstranata je tokom protesta spalila makedonsku zastavu.

foto: EPA

"Vlada nastavlja iskreno da gradi poverenje sa Grčkom , kako bi doprinela dostojanstvenom rešenju svih otvorenih pitanja u interesu građana obe zemlje", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je uvereno da su Makedonija i Grčka na putu dobrosusedske saradnje koja će rezultirati ispunjavanjem uslova za evrointegracione procese Makedonije, što će doprineti stabilnosti i ekonomskom razvoju celog regiona.

"Većina građana želi bliske i prijateljske odnose koji doprinose unapređenju saradnje i perspektive između dve zemlje ", navodi se.

Prema grčkim medijima, na protestu u Solunu učestvovalo je između 90 i 100 hiljada demonstranata.

Proteste su organizovale desničarske nacionalističke organizacije, koje ne prihvataju da se u novom imenu Makedonije koristi reč "Makedonija" tvrdeći da "Makedonija je bila, jeste i ostaće Grčka ".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...