U SKOPLJU BESPLATNA VOŽNJA AUTOBUSIMA: Gradonačelnik pozvao građane da koriste javni prevoz zbog velikog zagađenja
Foto: Sloboden pečat

GRAD SE GUŠI

U SKOPLJU BESPLATNA VOŽNJA AUTOBUSIMA: Gradonačelnik pozvao građane da koriste javni prevoz zbog velikog zagađenja

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Gradski prevoz u Skoplju od danas je ponovo besplatan, treći put u toku ove zime, u okviru mera za smanjenje ogromnog zagađenja vazduha.

"Javni prevoz je od danas besplatan. Ostavite automobile i vozite se javnim prevozom", poručio je gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

Hitne mere u Skoplju za smanjenje zagađenja stupile su na snagu jer je dva dana uzastopno aerozagađenje česticama PM10 četiri puta veće od dozovoljenog - više od 200 miligrama po kubnom metru.

Gradska uprava je zatražila od policije da pojača kontrole izduvnih gasova na vozilima i pozvala zaposlene da na posao dolaze autobusima javnog saobraćaja.

foto: Reuters

"Grad Skoplje apeluje i na građanje da ne koriste vozila bez potrebe, da se više osoba vozi u jednom automobilu, da koriste javni prevoz i da im to pređe u naviku bez obzira na zagađenje", navodi se u saopštenju. Skopljanci su piozvani i da za grejanje ne koriste stiropor, plastiku, obojeno drvo i druge otpadne materijale, već isključivo drvo.

Grad Skoplje, sa svoje strane, pojačava kontrolu vozila na gradilištima kako bi se smanjilo podizanje prašine. Od MUP je zatraženo da zabrani prolazak teretnih vozila kroz centar grada i da rad auto-škola ogrniči na periode od 09.30 do 14.30 i od 18.00 časova. Gradskoj čistoći naloženo je da produži i pojača čišćenje i pranje ulica.

foto: Reuters

Sa merama Grada Skoplja počele su da se primenjuju i preporuke Vlade Makedonije za smanjenje aerozagađenja.

Skoplje je godinama tokom zime jedan og najzagađenijih gradova u Evropi a, prema istraživanjima, na aerozagađenje najviše utiču individualno grejanje objekata i izduvni gasovi, dok su privredne aktivnosti i industrija na trećem mestu.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track