GRČKI MEDIJI: Turska je, a ne Makedonija, prava opasnost po suverenitet Grčke
Foto: Reuters

Otvoreno

GRČKI MEDIJI: Turska je, a ne Makedonija, prava opasnost po suverenitet Grčke

Severna Makedonija -

Turska, a ne Skoplje, predstavlja stvarnu pretnju grčkom suverenitetu, piše grčki list "Kathimerini".

"U Grčkoj smo razgovarali i tražili greške u imenu BJR Makedonije, iako je većina zemalja u svetu priznala kao Republiku Makedoniju pre mnogo godina. Nastavak ovog diplomatskog zastoja znači suočavanje na dva fronta", kaže autor

Odnosi između Atine i Skoplja se mogu razbijati na fleskibilniji način, pa bi Makedonija mogla da se pretvori u u najbližeg saveznika Grčke. U isto vreme, još jedan grčki sused, koji sakriva svoje pretenzije prema Atini, ali svojim ponašanjem i govorom predstavlja stvarnu pretnju Grčkoj, kaže Tom Elis u komentaru pod nazivom "Odnosi sa BJRM i uticaj Turske".

"Naravno, pitanje sa nazivom BJRM je takođe važno i zaslužuje pažnju i vešto rukovanje njom, ali svaka zemlja, a posebno Grčka, treba da da prednost izazovima i reaguje na odgovarajući način. Što se više odnos između Atine i Skoplja pogoršava, Turska povećava svoj uticaj na Balkanu, kao deo politike Ankare, koja ima jasne geostrateške ciljeve i versku dimenziju. Predsednik Redžep Tajip Erdogan retko propušta priliku da izrazi svoju podršku pridruživanju BJR Makedonije NATO i kontinuirano optužuje Grčku da deluje nepravično ometajući ulazak ove zemlje, sve dok se spor oko imena ne reši. U nekoliko govora turski predsednik kaže da su Turska i Makedonija bratske zemlje i da nema razlike između Ankare i Skoplja. Kaže da Turci nikada neće odustati od makedonske braće i da je Turska uvek na strani Makedonije. Edogan čak tvrdi da Ankara neće dozvoliti da se promena imena Makedonije desi ", rekao je komentator Kathimerini. Osim toga, u tekstu se dodaje da Turska već ima veliki uticaj na Balkanu i da će ga sada povećati. U tom kontekstu, autor smatra da bi poboljšanje odnosa sa Makedonijom bilo od vitalnog značaja za interese Grčke.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track