ZAEV ZA FAJNENŠAL TAJMS: Blizu smo rešenja spora sa Grčkom
Foto: Sloboden pečat

optimističan

ZAEV ZA FAJNENŠAL TAJMS: Blizu smo rešenja spora sa Grčkom

Severna Makedonija -

Grčka i Makedonija bliže se rešenju spora o imenu Makedonije, ali je zahtev Grčke da Makedonija promeni ustav nerazuman, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Prema njegovim rečima, promena makedonskog Ustava, kojom bi se jasno stavilo do znanja da Makedonija ne polaže pravo ni na kakvu grčku teritoriju preti da osujeti dogovor.

Zaev se nada da će sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom naći kompromis pre NATO samita u Briselu 11. i 12. jula.

"Optimističan sam. Veoma je teško, svesni smo toga. Ali bilo bi pametno za obe strane da se rešenje nađe što je pre moguće. Sada, novi zahtev od Grčke je da moramo da promenimo naš Ustav. Ali ustav je domaća knjiga pravila.

Nema implikacija izvan zemlje. U svakom slučaju, promena Ustava ne bi bila konačna garancija, jer bi nova vlada u budućnosti mogla ponovo da ga izmeni", istakao je Zaev.

Posrednik između Grčke i Makedonije je Metju Nimic, a Zaev i Cipras odlučuju o pet predloga novih imena: Republika Makedonija (Skoplje), Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija i Nova Makedonija.

Zaev je za sada izrazio nezadovoljstvo imenom Nova Makedonija, jer kako kaže, nije geografski precizno, ali dodaje da je otvoren za pregovore oko ostalih predloga imena.

Očekuje se, u slučaju da dve strane postignu dogovor pre 28. i 29. juna, da EU donese odluku o formalnom datumu početka pregovora o članstvu Makedonije u EU, a da bi put ka članstvu u NATO mogao da počne dve nedelje kasnije.

Zaev je rekao da bi integracija Makedonije u zapadne alijanse trebalo da se nastavi, uprkos ruskom protivljenju članstvu Makedonije u NATO.

"Rusija nema ništa protiv naše integracije sa EU, međutim, nisu tako pozitivni u vezi naše integracije sa NATO. Imamo dobre odnose sa Rusijom. Trebalo bi da znaju da nemamo drugu alternativu za našu državu sem integracije sa EU i NATO', rekao je Zaev.

Kako navodi FT, ukoliko Zaev i Cipras dođu do rešenja, biće im potrebna podrška makar dela opozicije, kako bi predlozi prošli kroz parlemente, što možda neće biti lako.

"Prisutno je mnogo nacionalizma, mnogo kritika, osoba i grupa koje su protiv dogovora u obema država", naglasio je Zaev.

Makedonska opozicija trenutno bojkotuje dogovor u Skoplju. Grčku očekuju izbori iduće godine, a opoziciona partija Nova demokratija insistira na tome da Makedonija mora da promeni svoj ustav i ne izgleda kao da će pomoći Ciprasu.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja